Energi

Teslas soltak lanseras internationellt i år?

Förra året presenterade Tesla senaste versionen av sitt soltak. Nu meddelar Elon Musk att en global lansering ska ske i år.

Publicerad

Teslas hajpmaskin till vd Elon Musk har som bekant många bollar i luften. Elbilar, rymdraketer, eldkastare och soltak, för att nämna några.

Men allt Musk tar för sig blir visst inte till guld, i alla fall inte omgående. Soltaksprojektet har haft en tuff resa så här långt. Den har kantats av takbränder och problem med produktionslinan.

Men är det så att soltaksprojektet börjar ta fart nu?

I slutet av förra året presenterade Tesla en ny version av sitt soltak: version 3, som går under namnet ”Solar Glass Roof".

Denna tredje version kommer att kosta runt 21,25 dollar per kvadratfot, vilket är billigare än föregångaren. 2 000 kvadratfot, som motsvarar nära 186 kvadratmeter, kan ge en effekt på 10 kW.

Vid presentationen fanns inte mycket information om när det här taket kan komma att skeppas globalt, men man påstod sig se en marknad om 100 miljoner kunder globalt.

Nu meddelar dock Musk på Twitter att företaget ser fram emot en global lansering senare i år.

Tesla bygger just nu sin första europeiska Gigafactory utanför Berlin. En tysk domstol har beslutat att Tesla inte får avverka skog för att göra plats för sin bil- och batterifabrik. Om det pausade byggarbetet kommer att påverka lanseringen av soltak är ännu oklart, men risken finns.

Tesla är inte ensamt om idén med takpannor som samlar energi. Det finns även flera svenska leverantörer av produkter där solceller har integrerats i byggmaterial, om dessa kan du läsa här