Terawatt utlovar enorm energitäthet

2019-08-29 16:47  
Foto: Terawatt

Nystartsbolaget Terawatt uppger att de har ett prototypbatteri med en oerhörd energitäthet. Om två år ska det finnas på marknaden.

Energitäthet är en av de viktigaste parametrarna när det kommer till batterier. Och nu skriver uppstickaren Terawatt i ett pressmeddelande att de har uppnått rekordhöga 432 Wh/kg (1 122 Wh/l) i ett prototypbatteri med fast elektrolyt. En siffra som de även ska ha fått verifierad av tredje part (Toyo System).

Batterierna i fråga går under namnet Tera 3.0, är på 4,5 Ah och är utvecklade för nästa generation av mobiler, drönare och "andra enheter".

– Tera 3.0 är ett stort steg bortom traditionella litiumjonlösningar som har dominerat de senaste 30 åren. Genom vår teknik med fast elektrolyt så kommer konsumenter kunna njuta av säkrare, mer pålitliga enheter som håller laddningen längre, säger Ken Ogata, ansvarig för batteriteknik på Terawatts moderbolag Seres, i ett pressmeddelande.

Dessvärre är informationen om batteritekniken väldigt bristfällig. Företaget anger bara att de kommer att fortsätta utvecklingen och att de första produkterna ska vara klara 2021 – med en bred lansering 2022. Då ska priset vara jämförbart med dagens teknik.

Läs mer: Ny upptäckt ger hopp om högre batterikapacitet

– Eftersom Tera 3.0 är utvecklad för massproduktion genom att använda befintlig utrustning för att tillverka litiumjonbatterier, så kan vi accelerera tillverkningen utan att det blir stora kostnader för tillverkare och konsumenter, säger Ken Ogata.

”Dubbelt så hög energitäthet i batteriet”

Applikationerna för modellen Tera 3.0 är olika former av konsumentelektronik. För bilar har de en produkt kallad Tera 4.0 som de jobbar på. Här är målet att leverera en energitäthet på över 500 Wh/kg eller 1,45 Wh/l. Som jämförelse kan nämnas att de batterier som sitter i Tesla Model 3, en elbil som anses ha de mest avancerade celler som finns i dag, har en energidensitet på cirka 250 Wh/kg. 

När det kan vara tal om att dessa batterier, som alltså påstås ha dubbelt så hög energitäthet än dagens bästa, är färdiga för massproduktion är dock inget som företaget avslöjar än.

Terawatt är inte ensamma om att prata om de här nivåerna. Påstådda genombrott presenteras varje månad, dessvärre saknas det oftast fullständig information. Och även om Terawatt hävdar att deras teknik har validerats av tredje part är det svårt att syna det hela utan att få reda på sammansättning av deras litiumjonbatterier.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt