Sveriges största solcellspark invigd – klar på rekordtid

2018-12-14 15:47  

Tre månader efter första spadtaget är de 20 000 solpanelerna på plats. ”Det visar att vi kan bygga mycket förnybar energi på kort tid i Sverige”, säger projektledare Rebecca Palmgren.

Det var isande kalt och ett tjockt molntäcke låg över Säve flygfält strax norr om Göteborg när Sveriges största solcellspark invigdes på fredagen. Med en installerad effekt på 5,5 MW blir den nära på dubbelt så stor som tidigare rekordinnehavaren Solsidan i Varberg. Även om det inte blev många kilowattimmar en sådan här dag.

En solcellspark i Göteborg måste förstås också ha ett riktigt härligt namn, och efter att ha fått in över 1 000 putslustiga ordvitsar till namnförslag har Göteborgs Energi utsett en vinnare: anläggningen ska heta Nya Solevi.

– Vi räknar med att anläggningen ska leverera minst 5,5 megawattimmar per år, och det är lite lågt räknat om man tittar på produktionen som solparken i Varberg har haft under sina första två år, säger Rebecca Palmgren som är projektledare på Göteborgs Energi.

Det ska räcka till hushållselen på 5 000 kWh per år till 1 100 villor.

Läs mer: Svenska bolagen som bygger in solceller i husens tak och väggar

Anläggningen bygger på välbeprövad teknik med polykristallina kiselsolceller i en blåaktig nyans som står uppradade utmed landningsbanorna på Säve flygfält. Där täcker de ett område på 11 hektar, vilket motsvarar ungefär 16 fotbollsplaner. Solpanelerna har en beräknat livslängd på minst 30 år, men förhoppningen är att parken kan vara i drift längre än så.

Det mest anmärkningsvärda är nog installationstiden. Det första spadtaget togs den elfte september, men själva installationen inleddes först i mitten av oktober.

– Det var en stor utmaning att installera 20 000 solpaneler på åtta veckor, men det känns kul att vi lyckades. Det visar också hur skalbar tekniken är – det finns inget annat energislag än solkraft som går så här snabbt att bygga ut, säger Erik Martinson som är vd på Svea Solar som levererat solcellerna.

Det är inte bara installationen som gått snabbt. Planeringsarbetet inleddes i början av 2018 och tack vare samarbete mellan byggbolaget Serneke som äger marken och kommunen gick arbetet fort fram.

– Det visar att det går att bygga mycket förnybar energi på kort tid i Sverige. Vi kan om vi vill, säger Rebecca Palmgren.

Läs mer: Ingenjören guidar solcellsköparna rätt

Göteborgs Energi har som målsättning att anlägga solcellsparker med en kapacitet på 10 megawatt fram till 2020. Förutom anläggningen i Säve finns planer på en mindre anläggning i Gårdsten i norra Göteborg som beräknas få en kapacitet på runt 1 megawatt.

På sikt är det också tänkbart med en utbyggnad i Säve, men det kommer att kräva en ökad kapacitet i elnätet.

– Som det är just nu är det fullt på elnätet här ute, så om vi bygger ut här får vi först förstärka det. Så det är möjligt, men då får vi se vad kostnaden blir. Om det blir för dyrt kan det vara bättre att hitta en annan placering där det redan finns kapacitet i nätet, säger Rebecca Palmgren.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt