Energi

Svenska riskkapitalister

räds inte USA-konkurrens

Välkomna att investera i svensk energi- och miljöteknik. Det är bra för alla om vi kan saminvestera, säger Jörgen Bladh och Hans Otterling på Northzone Ventures om det amerikanska intresset för grön svensk miljö- och energiteknik.

Publicerad

I veckans nummer av Ny Teknik publiceras den lista över 30 svenska teknikbolag som USA:s Stockholmsambassadör Michael Wood presenterade för 18 amerikanska rikskkapitalister vid ett seminarium på Stanforduniversitetet i San Fransisco i USA i förra veckan.
Den omedelbara reaktionen hos de amerikanska riskkapitalisterna blev att de bad Michael Wood organisera en resa till Sverige med besök till alla företagen på listan och Michael Wood lovade att försöka ordna det senast i höst.
Välkomna hit...
Men vad säger då svenska riskkapitalister om att USA:s ambassadör dammsuger Sverige på intressant teknik och försöker matcha dessa företag mot amerikanskt riskkapital?
- Listan är inte dålig. Även om det kanske fattas några bolag, tycker vi att den väl representerar svenskt "cleantech"-kunnande. Vi stödjer verkligen att utländskt kapital intresserar sig för Sverige och svensk teknik. Oftast tycker vi att en kombination av Skandinaviska och utländska investerare är det som stöder företaget bäst. Många av dessa företag har fått finansiering av svenskt kapital både en och två gånger, säger Jörgen Bladh, vd och medgrundare till riskkapitalbolaget Northzone Ventures.
...men det saknas inte pengar
Han och hans partner Hans Otterling vänder sig mot den gängse föreställningen att det skulle saknas svenskt riskkapital.
- Det är inte sant. Titta bara på företaget Norstel i Norrköping, världsledande på energisnål kiselkarbid för elektronikindustrin. Det har investerats närmare 300 miljoner kronor i den nya fabriken bland annat med hjälp av tre nordiska riskkapitalbolag - Northzone, Eqvitec och Creandum, säger Jörgen Bladh.
Norstelprojektet gick spårlöst förbi
Han är förvånad över att Norstel-satsningen har fått så liten uppmärksamhet i Sverige, trots att det handlar svenskt spjutspetsteknik.
- Detta är ett riktigt stort svenskt forskningsprojekt som nu är kommersiellt, säger Jörgen Bladh.
Jörgen Bladh och Hans Otterling har de senaste åren sett hur amerikanskt riskkapital blivit allt mer aktivt på andra marknader än USA.
- Den gamla tumregeln att investeringen skulle ligga högst två timmars resa från Sand Hill Road, där de stora riskkapitalbolagen ligger tätt, gäller inte längre. De söker kontakt med oss lokala riskkapitalbolag för samarbete, säger Hans Otterling.
Bara två clean tech-bolag för två år sedan
Intresset för miljövänlig teknik har ökat dramatiskt de senaste åren - inte bara i USA, där miljarder dollar har vikts för investeringar i clean tech.
När den europeiska organisationen Techtour gjorde en Swedish Techtour för två år sedan med 30 utländska riskkapitalfonder som blev presenterade för 25 svenska teknikföretag fanns det bara två "clean tech-bolag" med på listan - Cromogenics smarta fönster och Norstels kiselkarbid.
Resten av listan fylldes av it-företag som i3 Micro/Tilgin, Proxilliant, Kreatel, Mobeonm, Zentrino, Operax, Replisaurus, Tobii, Transmode med flera.