Energi
Svenska forskare mäter strålning med salt i Fukushima
Malmö (TT). Svenska forskare har mätt radioaktiv strålning efter kärnkraftsolyckan i Fukushima med hjälp av vanligt salt. Nu är förhoppningen att kunna använda salt för att mäta strålning efter exempelvis ett utsläpp.
– Om någon har gått med salta nötter i fickan så kan vi mäta radioaktivitet på det, förutsatt att det varit mörkt, berättar Maria Christiansson, doktorand vid institutionen för kliniska studier vid Lunds Universitet.
Att salt mäter radioaktivitet är känt sedan tidigare, men nu hoppas forskarna i Lund kunna utveckla mätdosor med salt i.
– Efter en olycka skulle man kunna mäta hur mycket strålning människor som bor i området har fått på sig för att veta om de behöver evakueras, säger Maria Christiansson.
Praktisk användning
Salt skulle också kunna användas för att mäta hur stor area som behöver spärras av efter en kärnkraftsolycka, fortsätter hon. Efter olyckan i Fukushima i Japan gjorde Maria Christiansson några små behållare med salt som skickades med personal som skulle dit och arbeta, de fick bära dem på sig under den fyra dagar långa vistelsen på platsen. Väl hemma igen kunde saltet visa spår av radioaktiv strålning.
– Jag fick ut signal. Men det var väldigt låga doser eftersom de bara var där i fyra dagar, säger hon.
Tester i Vitryssland
Egentligen hade hon velat åka till Japan direkt efter olyckan och hämta hem saltpaket därifrån för att mäta strålningen via dem.
– Just då gick det inte att åka, men annars hade man ju verkligen testat metoden på riktigt, säger hon.
Salt som material för att mäta strålning är unikt menar hon - både billigt och enkelt.
Maria Christiansson har också varit i Vitryssland och gjort tester med saltkar som ställdes in i köksskåp hemma hos folk i byar som drabbats av strålningen efter Tjernobyl. Där fick hon också resultat som visade att det fortfarande var förhöjda strålningsnivåer på platsen.