Energi

Svenska batterifabriken beviljas lån

Satsningen på en ny stor batterifabrik i Sverige får stöd av Energimyndigheten. 19 miljoner kronor beviljas i ett lån.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare rapporterat om före detta Teslachefen Peter Carlsson och hans arbete för att dra igång en stor svensk fabrik för batteritillverkning, likt Teslas Gigafactory. Det handlar om en anläggning som ska producera litiumjonbatterier för elbilar och energilager med en sammanlagd kapacitet om 35 GWh per år.

Enligt det nybildade svenska företaget SGF Energy, där Peter Carlsson är vd och delägare, skulle fabriken bli den första i sitt slag i Europa och en av Sveriges största fabriker någonsin.

SGF Energy har ansökt om nära 39 miljoner i bidrag från Energimyndigheten. Under fredagen meddelade myndigheten att 19 miljoner kronor beviljas i form av lån.

– Vi ser att det finns ett marknadsfönster där SGF skulle kunna etablera sig som en betydande aktör på marknaden för energilager. Den befintliga produktionskapaciteten i världen, inklusive planerade investeringar som vi känner till, kan inte möta det kommande behovet på marknaden, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma i ett pressmeddelande.

Läs mer:

SGF Energy har påtalat i sin ansökan att Europa har en mycket begränsad kapacitet för att producera batterier: ”Om elfordonens marknadsandelar år 2025 blir verklighet kommer det att skapa ett underskott på över 80 000 MWh i EU”, skriver företaget.

Företaget ansökte om pengar för att kunna ta satsningen till nästa fas, som innebär att ta fram en utvecklingsplan och bygga en pilotfabrik.

– Vi håller på med en detaljplan och vill bygga en pilotfabrik för att kunna utveckla både processer och batterikemier, säger Peter Carlsson.

Det främsta syftet med utvecklingsplanen är att locka investerare, samt lägga fast vilka teknikval som ska göras och vilka leverantörer som kan knytas till satsningen. SGF Energy avser att binda upp leverantörer av litium, grafit, kobolt och nickel i långsiktiga avtal.

Läs mer:

Men även om Energimyndigheten nu beviljar ett lån på 19 miljoner kronor är det en lång väg kvar till en storskalig fabrik. En sådan kommer i runda slängar att kosta 2 000 gånger mer, det vill säga 40 miljarder kronor, enligt SGF Energys bedömning.

– Vår bedömning är att projektet har stor potential att bidra till omställningen av energisystemet, både nationellt och globalt, säger Anneli Eriksson, chef för Energimyndighetens tillväxtavdelning, i pressmeddelandet.

I sin bidragsansökan anger SGF Energy att projektet har säkrat ”betydande politisk uppbackning.”

– Vi räknar med support även från EU samt ett antal industriella investerare. Dock vill jag inte gå in på hur det ser ut innan vi har det klart, säger Peter Carlsson.