Stresstest med elbilsladdning – ”Vi kan behöva förstärka elnätet”

2020-06-07 09:48  
Foto: All Over Press

Elnätet ser ut att klara de påfrestningar som ett ökat antal elbilar i samhället innebär, när de laddas. Det visar stresstester som genomförts i en by i Arjeplog under vintern, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Åtta högpresterande batteriladdare för elbilar användes samtidigt under tio dagar i byn Slagnäs i Arjeplogs kommun vid en biltestanläggning. Slutsatsen av stresstestet blev att nätet klarade belastningen men att en kommande elbilsboom kan kräva åtgärder i elnätet.

– Men en slutsats som jag också drar är att man bör följa det här även fortsättningsvis. Man ska se till att man har gjort studier innan, för att se om näten klarar av det här, säger Sarah Rönnberg, biträdande professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet, till SR Ekot.

Skellefteå Kraft deltog i testet och sänkte under testet produktionen av vattenkraft. Testet visar att elnätet kan behöva byggas ut mer för att klara påfrestningen när elbilsladdningen ökar i samhället.

– Det kan betyda att vi behöver förstärka nätet mer än vad vi annars hade planer för, det kan det betyda, säger Peter Söderström, chef vid Vattenfall eldistributions innovationsavdelning, till Ekot.

Läs mer: Så ska elnätet försörja fem miljoner elbilar

Även om forskarna inte kunde märka av några störningar under testet, finns det risk för störningar i det egna hushållet när elbilsladdning tillkommer.

– Led-lampor kan börja blinka, man kan höra ljud från sin mikrovågsugn till exempel, lite sådana här mystiska fenomen som kan dyka upp, säger Sarah Rönnberg till Ekot.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt