Energi

Största solcellsparken byggs utanför Linköping

Ungefär så här kan solcellsparken utanför Linköping se ut när den är klar. Foto: Eneo Solutions
Ungefär så här kan solcellsparken utanför Linköping se ut när den är klar. Foto: Eneo Solutions

Nästa år ser det ut att bli skifte på tronen. Sveriges i dag största solcellspark i Sjöbo blir slagen med hästlängder av en ny park utanför Linköping - med dubbelt så stor installerad effekt.

Publicerad

Det är tack vare ett långsiktigt elavtal, ett så kallat PPA (power purchase agreement) som Eneo Solutsions nya park kan byggas. Avtalet betyder att Swedbank har åtagit sig att köpa den el som produceras i parken under 20 år. Därmed vet Eneo vilka intäkter den kommer att ge.

– PPA gör det möjligt för bolag att få grön el utan att behöva lägga en egen investering. Många bolag vill likt Swedbank inte agera som energibolag utan vill hellre lägga över ansvaret på en professionell aktör, säger Matilda Hjalte, presstalesperson på Eneo.

Parken ska byggas intill E4:an strax norr om Linköping på ett markområde om ungefär 13 hektar som ägs av Tekniska verken. Förberedande markarbeten ska påbörjas inom kort.

Mer än dubbelt så stor som dagens största solpark

De första solcellspanelerna beräknas sättas upp i mars 2020. Tre månader senare ska parken vara helt klar och börja producera el.

Solcellsparken kommer att ha en installerad effekt på ungefär 12 MW. Därmed blir den mer än dubbelt så stor som Svea Solars solcellspark i Sjöbo, som för närvarande håller titeln som Sveriges största solcellspark med sina 5,8 MW.

Linköpingsparken beräknas ge ungefär 11 500 MWh solel per år. Det motsvarar ungefär hushållsel i 2 300 villor under ett år.

Eneo: ”Intresset växer”

Eneo har i dag ett 40-tal solcellsanläggningar. Företaget satsar på en affärsmodell som innebär att solel erbjuds som tjänst. PPA-avtalet är ett exempel på den modellen. Ett annat exempel är att kunder kan leasa en solcellsanläggning.

– Skillnaden mellan de båda är att med leasing betalar kunden ett fast pris per månad, oavsett hur mycket el som produceras, medan med PPA betalar kunden bara för den mängd el som anläggningen levererar, säger Matilda Hjalte.

Avtalsmodellen PPA är relativt ovanlig i Sverige, men enligt Eneo växer intresset för den. Utomlands är den desto vanligare.