Energi

Största flytande hydrostatiska vindsnurran monteras i Fukushima

Det hydrostatiska flytande vindkraftverket Fukushima Shimpuu placeras 23 km utanför Fukushimas kust. Foto: Marubeni
Det hydrostatiska flytande vindkraftverket Fukushima Shimpuu placeras 23 km utanför Fukushimas kust. Foto: Marubeni

Världens största flytande hydrostatiska vindkraftverk kommer att förankras utanför Fukushimas kust i Japan.

Publicerad

Vindkraftverket är en del av den vindkraftpark som gradvis byggs upp utanför Fukushimas kust efter beslut av Japans ministerium för ekonomi och teknik i mars 2012. I vindkraftparken har redan uppförts några mindre flytande vindkraftverk.

Men nu har torn och rotor till kraftverket med effekten 7 MW monterats på sin trebenta halvsänkbara plattform i Onahamas hamn för vidare transport till provplatsen.

Mitsubishi har tillverkat kraftverket och testar hydrostatisk drift. Vindrotorn driver en hydraulpump som med olja under högt tryck driver en hydraulmotor, som i sin tur koppas till en synkrongenerator. Varvtalet i generatorn kan med den här lösningen hållas konstant genom tryckregleringar i hydraulmotorn.

Rotordiametern är 164 meter och rotornavet är placerat på 105 meters höjd.

I slutet av juni ska plattformen vara på plats och börja förankras, i september ansluts anläggningen till elnätet och tester inleds och i december börjar provdriften.

Projektet leds av Marubeni Corporation och bland övriga medverkande märks Tokyos universitet, Mitsubishi, Hitachi, Mitsui, Nippon Steel & Sumitomo Metal, Furukawa Electric och flera andra.

I den flytande vindparken ska även en 5 MW vindsnurra byggd av Hitachi uppföras.