Energi
Stormen Dagmar: Fjärrstyrning av elnäten fungerade inte
De långa elavbrotten i Sverige förra vintern hade blivit kortare om delar av lokalnäten hade kunnat fjärravstängas. Men hos elnätsbolagen var stora delar av fjärrstyrningen ur drift efter att mobitex-nätet stängdes av.
Faller ett träd över en elledning blir det ofta strömavbrott för alla utmed den ledningen, även de som bor långt bort från det fallna trädet.
Det bidrog till att konsekvenserna av förra vinterns svåra stormar, bland annat stormen Dagmar, blev så allvarliga. Under ett par veckors tid vintern 2011-2012 var det 79 000 elavbrott som pågick i över ett dygn.
De tre stora elnätsbolagen Vattenfall, Fortum och Eon hade störst problem. En orsak var att de fjärrstyrda frånskiljare i nätet som hade kunnat begränsa skadan inte fungerade. Skälet var att frånskiljarna var utrustade med kommunikationssystemet mobitex, som successivt har lagts ned de senaste åren.
-Mobitex stängdes ned område för område. Vi hade luckor på något år på vissa ställen, säger Mats Andersson, anläggningschef för Eon elnät.
Ny Teknik skrev nyligen om att Elmarknadsinspektionen (EI) förelagt fem elnätsbolag med viteshot på upp till en halv miljon kronor var om de inte kan visa hur de förbättrat sina nät.
EI vill att Vattenfall, Fortum och Eon särskilt ska svara på varför frånskiljarna inte kunde fjärrstyras, och vad bolagen har gjort för att komma tillrätta med det.
Elnätsbolagen har efter mobitex begärt att få använda radiosystemet Rakel för frånskiljarna, som används av polis och räddningstjänster.
-Vi fick nej först. Men sedan fick vi ja, och nu håller vi på och installerar det. Vi har inte hunnit göra det överallt, men arbetar med det framför allt i Norrland, säger Mats Andersson.
ABB utvecklar teknik för att automatisera elnäten, där olika typer av avstängningsmekanismer är en viktig del. Intelligenta nätbrytare och lastfrånskiljare kan automatiskt koppla bort fel långt ute i näten, medan fjärrstyrda frånskiljare styrs från ett kontrollrum.
Det här kan vara teknik som kan vara alternativ till att lägga elnät i kablar i marken eller isolera luftledningar, vilket ofta kostar mycket pengar.
-Det är inte alltid den optimala lösningen, säger Jakub Gubanski, affärsutvecklare av smarta elnät hos ABB.
Speciellt på landsbygden kan det vara ett alternativ med teknik för att stänga av delar av nätet, enligt honom.
-Där det finns långa linjer och få förbrukare. Där blir det i vissa fall dyrt att kablifiera och isolera i förhållande till nyttan, säger Jakub Gubanski.
Men för att kunna dra nytta av alla fördelarna med ökad automation i elnätet krävs ett fungerande kommunikationsnät, påpekar han.
Automation av elnäten
Zoner. Elnätet delas in i mindre områden med hjälp av teknisk utrustning som övervakar och kan fjärrstyra nätet.
Intelligenta brytare. Nätbrytare och lastfrånskiljare känner själva av när ett elavbrott uppstår, kan stänga av delar av elnätet för att begränsa skadan, och rapportera felet till kontrollcentral.
Fjärrstyrda frånskiljare. Gör att en kontrollcentral kan stänga av eller slå på elnät.