Stöd till fotogenlampor hinder för ren energi

2016-04-12 14:59  
Den hälsofarliga fotogenlampan används av miljarder. Foto: Pixabay

Miljarder människor förlitar sig på ohälsosamma fotogenlampor för att få ljus efter mörkrets inbrott. Statliga subventioner är ett hinder för förändring.

Trots att det blir allt mer uppenbart att fotogenbelysning i den fattiga delen av världen är ett hot mot hälsan så fortsätter många länder att subventionera bränslet. Subventionerna blir ett billigt sätt att distribuera belysningsenergi till landsbygdsområden, säger Nicholas Lam vid Illinoisuniversitet, som studerat frågan.

I hans forskargrupp ville man sätta sig in i frågan om varför så många familjer förlitar sig på fotogen för att kunna lägga fram förslag på renare belysningsmetoder.

Forskarna tittade speciellt på Indien, där 380 miljoner människor fortfarande använder fotogenlampor som den huvudsakliga ljuskällan i hemmen. Undersökningen visade att 64 procent av fotogenanvändningen egentligen användes som komplettering till elbelysningen. Utan att öka pålitligheten i elförsörjningen kommer fotogenanvändningen fortfarande vara på en hög nivå.

Nicholas Lam drar slutsatsen att om fotogensubventionerna upphör helt till 2030 så kommer användningen av fotogen att minska med 97 procent. Resultatet skulle då kunna bli att hundra tusentals personer inte insjuknar i fotogenrelaterade sjukdomar och för tidig död. Rapporten har publicerats i Environmental Research Letters.

Den ekonomiska ineffektiviteten av att subventionera fotogen uppskattas av Lam till 200 – 950 miljoner dollar.

- Den självklara lösningen är att rikta subventionerna mot att förbättra elnäten och andra rena belysningstekniker, säger Shonali Pachauri som biträtt Nicholas Lam i arbetet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Fotogen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt