Slarv med plastpåsar drar ner återvinning

2015-12-14 10:25  

Plastpåsar till frukt, bröd och grönsaker som säljs i lösvikt är den plast som källsorteras i lägst utsträckning. Det konstaterar en ny studie av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Prylar, mat och kosmetika. Flertalet av de produkter vi köper i dag förpackas i plast som kan återvinnas. Allt för att användningen av olja och utsläppen av koldioxid ska minska. Men i dag återvinns endast runt 40 procent av alla plastförpackningar.

Sämst av allt återvinns de plastpåsar som används till frukt, bröd och grönsaker som säljs i lösvikt. Endast 13 procent lämnas till plaståtervinningen. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Jönköpings kommun. Syftet var att se vilka hinder som finns för att återvinningen ska kunna öka.

Ett sådant är att många livsmedelsförpackningar består av kombinationen av plast och andra material, som kan vara svåra att separera. Många hushåll vet heller inte hur de ska göra med livsmedelsförpackningar som är kladdiga utan slänger dem.

– Kladdiga plastförpackningar försvårar inte återvinningen. Rengör för din egen skull, om det underlättar förvaringen under diskbänken. konstaterar Anna Fråne vid IVL och projektledare för studien.

Studien konstaterar också att det finns ett behov av smarta lösningar i köket för att lagra plasten innan den bärs vidare till återvinningsstationerna. De områden där fyrfackskärl fanns för mellanlagring uppvisade också högst grad av källsortering.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Återvinning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt