Energi

SKF är bästa miljöföretaget

SKF, ABB och Volvo AB är de svenska företag som har ett försprång när det gäller att ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter.

Publicerad

SKF är årets ”förebildsföretag” när det gäller miljö, inklusive koldioxidutsläpp. ABB är förebilden vad gäller mänskliga rättigheter. Och Volvo AB ligger i topp när man lägger samman miljö och mänskliga rättigheter i försäkringsbolaget Folksams årliga index för ansvarsfullt företagande.

SKF får beröm för att man ” i hög grad klarat av att hantera sin viktigaste miljöpåverkan i form av energiförbrukning, återvinning och utsläpp av växthusgaser… man har också förbättrat sin rapportering väsentligt”, skriver Folksam i sin 70-sidiga rapport.

ABB för höga betyg för sitt sätt att jobba med hälsa, säkerhet, mångfald, sin verksamhet i känsliga länder och även hanteringen av mänskliga rättigheter i leverantörsledet. ”2005 fick säkerhetspersonal i 20 länder träning i daglig hantering av polycin för mänskliga rättigheter”, skriver Folksam apropå ABB.

Andra storföretag som jobbar bra med miljö är skogskoncernerna SCA, Billerud, Stora Enso och Holmen. Scania får bra betyg, liksom Ericsson, Electrolux och Boliden.

Lägst intresse för miljöfrågor hittar Folksam i branscherna finans, it och media och underhållning. Tele2, Novacast och Softronic är några exempel i bottenskiktet.