Energi

Skenande silverpriser kan göra solpaneler dyrare

Foto: Unit 5/Chinneeb

Mer än sex procent av solpanelernas tillverkningskostnad utgörs av silverinnehållet. Suget efter solel kan leda till skenande priser på metallen, och forskarna ser problem på horisonten.

Publicerad Uppdaterad

Då silver har den bästa elektriska ledningsförmågan såväl som värmeledningsförmågan är ädelmetallen en väsentlig del i dagens solpaneler. I snitt innehåller varje panel 20 gram silver, som står för 6,1 procent av den totala tillverkningskostnaden. Nu har forskare på Kent Business School vid University of Kent tittat på vad det ökande suget efter solpaneler har för inverkan på silverpriserna.

I analysen jämfördes data från kvartalsrapporter för silverpriser från the London Bullion Market med den installerade solenergikapaciteten samt den årliga produktionen av solel mellan 1990 och 2016. Jämförelsen visade ett tydligt samband mellan stigande silverpriser och en ökad efterfrågan på solpaneler. Ett exempel var efter den globala lågkonjunkturen 2008 då priserna gick upp, och likaså efter 2011 då en oro för skenande oljepriser fick många att efterfråga förnybar energi.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här