Energi

Sjuka bombhundar säkerhetsrisk vid kärnkraftverken

Oskarshamns kärnkraftverk. Foto: TT
Oskarshamns kärnkraftverk. Foto: TT

Bombhundarna som söker av kärnkraftverken i Oskarshamn och Ringhals har slutat markera för explosiva ämnen. ”Säkerheten är ett skämt”, säger hundexperten.

Publicerad

Barometern berättar att EDD-team, Explosive detective dog, patrullerar vid yttre gränsen på kärnkraftverken. Teamen bestående av en förare och en hund ska säkerställa att inga explosiva ämnen förs in på området.

Tidigare markerade hundarna varannan dag, nu har något hänt. Numera markerar de nästan aldrig.

– Säkerheten på OKG och Ringhals är ett skämt. Med den största sannolikhet har man inga problem att ta med en bomb in på kärnkraftverken. Sjuka och gamla hundar slutar att markera på grund av svag fysik, säger Reino Oscarsson, ett välkänt namn inom utbildning av specialsökhundar, till tidningen.

Han har över 55 år i yrket med att utbilda tjänstehundar, har varit dressyrchef inom försvarsmakten och utbildar polis och försvarsanställda. Oscarsson arbetade tidigare som konsult för företaget som Oskarshamn och Ringhals anlitar för sökteamen. Han sade upp samarbetet sommaren 2015.

– Jag blev ombedd att vara med på en riggad övning. Då tackade jag för mig. Det är inget jag kan ställa upp på, säger han till Barometern.

Företaget som hundteamen kommer ifrån uppges av flera källor i artikeln vara bland annat hårt medicinerade, det förekommer också uppgifter om vanskötsel som ska ha anmälts till Oskarshamns Kärnkraftgrupp (OKG) som äger kärnkraftverket. Företrädare för OKG säger dock att de inte nåtts av kritiken.

Strålsäkerhetsmyndigheten uppger att de ser allvarligt på kritiken och kommer att kontakta OKG.