Energi

Seabased lägger ner verksamheten i Lysekil

Illustration av Seabaseds vågkraftpark utanför Lysekil Foto: Sebased
Illustration av Seabaseds vågkraftpark utanför Lysekil Foto: Sebased
Företagets teknik består av bojar vid ytan samt linjärgeneratorer och ställverk på havsbottnen. Foto: Sebased
Företagets teknik består av bojar vid ytan samt linjärgeneratorer och ställverk på havsbottnen. Foto: Sebased

Företaget Seabased, som utvecklar teknik för att utvinna el ur vågkraft, lämnar verksamheten i Lysekil.

Publicerad

Beslutet togs av styrelsen i onsdags.

– Det är med tungt hjärta som vi måste stänga Seabased Industries AB, som har varit en värdeful del av Seabased-gruppen under det senaste årtiondet, säger styrelseordförande Gunn Ovesen på företagets hemsida.

I Lysekil har företaget bedrivit tillverkning av vågkraftutrustning, bland annat generatorer och bojar.

Flera faktorer har bidragit till nedläggningsbeslutet, enligt företaget. Generatorerna kan inte längre tillverkas i Lysekil på grund av att företaget inte kan måla eller svetsa i anläggningen. Dessutom saknas tillgång till en djup hamn.

Enligt Seabased kommer nedläggningen inte att påverka de internationella överenskommelser som företaget har slutit för att utveckla storskaliga vågkraftsparker. Företaget har andra sätt att tillverka utrustningen, till exempel i Brevik i Norge.

Problem med uppskalning

När det gäller framtiden för den vågkraftspark som har installerats, den så kallade Sotenäsparken, uppger företaget att andra organisationer har uttryckt intresse av att ta över den.

Enligt Lysekilsposten lämnade Seabased Industries in sin konkursansökan i torsdags. Bohusläningen rapporterar att 23 anställda berörs av beslutet och kommer att sägas upp.

Sveriges Radio meddelar att Energimyndigheten håller på med en granskning av Seabased eftersom brister som rör nära 30 miljoner kronor har upptäckts i redovisningen.

Ny Teknik rapporterade 2017 om problem med uppskalningen av vågkraftsparken utanför Lysekil och beskrev 2018 även planerna på tillverkning i Norge och en första kommersiell vågkraftsanläggning i Ghana.