Så snabbt ger vindkraften överskott

2014-11-27 10:23  
Siemens har gjort livscykelanalyser för frya olika vindkraftverk, land- och havsbaserade. Foto: Siemens

Hur lång tid tar det innan ett vindkraftverk har betalat tillbaka sig energimässigt? Siemens visar livscykelanalys för fyra olika typer.

Siemens har gjort beräkningar på två havsbaserade vindkraftparker med 80 kraftverk vardera, och två landbaserade med 20 snurror.

En avgörande skillnad i hur lång tid det tar innan vindkraftverket ger mer energi än vad som gått åt för att bygga det är om det är direktdrivet eller försett med växellåda.

Det tar 10,5 månader för en 4 MW vindturbin med växellåda att producera lika mycket energi som behövdes för att tillverka kraftverket, medan det tar 9,5 månader för en 6 MW anläggning utan växellåda.

Under den beräknade livstiden för 6 MW kraftverket kommer det att ha producerat 33 gånger så mycket energi som behövdes för att bygga det. Under sin livstid kommer 80 stycken sådana kraftverk att producera 53 miljoner kWh, och spara 45 miljoner ton koldioxid jämfört med fossila bränslen.

För ett 3,2 MW landbaserat kraftverk är energiåterbetalningstiden endast 4,5 månader, beräknat på en medelvind på 8,5 meter per sekund. Kraftverket ingår då i en vindpark på 20 turbiner inklusive ett 13 km kraftnät. Förutom tillverkning, installation och underhåll ingår även beräkningar för att avveckla anläggningen.

Länk till livscykelanalysen här.
Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt