Energi

Rysk forskare tror på snar istid

(Foto: Colourbox)

Temperaturen på jorden kommer att sjunka, inte öka, de närmaste åren. Det hävdar en chefsforskare vid Pulkovoobservatoriet i St. Petersburg. 2041 är vi inne i en ny "liten istid", hävdar han.

Publicerad

Forskaren Khabibullo Abdusamatov säger i en intervju med nyhetsbyrån Ria Novosti att medeltemperaturen på jorden nådde sin höjdpunkt under perioden 1998 – 2005. De två senaste åren har inte varit varmare och under innevarande år kommer temperaturen att sjunka något.

Orsaken är att solstrålningen har minskat de senaste 30 åren, och den kommer att fortsätta minska. 2041 når solen sin lägsta strålningsnivå i en cykel som svänger över 200 år. Omkring 2055 – 2060 går vi in i en ny ”liten istid” som kommer att hålla i sig under 45 – 65 år.

Förra gången vi drabbades av en liten istid var mellan 1645 och 1715, vilket sammanföll med ett litet antal solfläckar. Fenomenet kallas Maunder Minimum, och under den kalla perioden fanns endast omkring 50 solfläckar mot normala 40000 – 50000.

Abdusamatov, som är en uttalad motståndare till växthusteorin, menar att trots att halten av koldioxid har ökat i atmosfären det senaste årtiondet, visar mätningar att temperaturen under perioden legat still. Han tar det till intäkt för att ökad koldioxidhalt inte höjer temperaturen.

Det är snarare solfläcksaktiviteten som avgör temperaturväxlingar, och detta kommer att påverka 80 procent av världens befolkning under de närmaste hundra åren.