Energi

Richard Branson och ”B Team” vill ha nollutsläpp

Richard Branson Foto: TT
Richard Branson Foto: TT

En grupp kända företagsledare kräver att världen snabbare ställer om till nollutsläpp. Om politikerna bara stakar ut vägen är näringslivet redo att få ner nettoutsläppen till noll redan 2050, säger Virgin-entreprenören Richard Branson.

Publicerad

Branson och hans kollegor i sammanslutningen ”B Team” vädjar vid de förhandlingar som nu stundar inför FN:s stora klimatmöte i Paris senare i år om hårdare tag mot miljöförstöringen.

– Politikerna i Paris behöver veta att affärslivet står bakom att de fattar rätt beslut, och att de inte kommer att skada världsekonomin genom att fatta dessa beslut, säger Branson till nyhetsbyrån Reuters.

FN:s miljöorgan Unep har bedömt att världen behöver ställa om till nollutsläpp senast år 2070 för att klara det så kallade 2-gradersmålet. Men enligt ”B Team” är det görligt redan till 2050. Nollutsläppsvisionen innebär inte att farliga utsläpp helt måste upphöra, men att de som eventuellt fortsätter klimatkompenseras med exempelvis trädplantering.

Namnet B Team syftar på att ”plan A”, som skulle gå ut på att företag samvetslöst jagar kortsiktiga vinster, inte fungerar längre. Gruppen bildades 2013 av bland andra Branson, den indiske finanskungen Ratan Tata, fredspristagaren Muhammad Yunus och den franske lyxmagnaten François-Henri Pinault.

Gilla Ny Teknik på Facebook