Polen planerar kärnkraftverk vid Östersjön

2022-09-26 09:09  
Polen planerar att bygga ett kärnkraftverk vid Östersjöns kust. Här promenerar en kvinna på en kaj i Gdynia och blickar ut mot havet. Arkivbild. Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Polen planerar för bygget av ett kärnkraftverk vid Östersjöns kust.

Verket är tänkt att ligga i Pommern, nordväst om Gdansk och omkring 10 mil från den danska ön Bornholm, noterar medier i Danmark.

I detta skede har Polen kallat till en internationell remissrunda där det ska kunna ges synpunkter från länder i omgivningen, rapporterar polennu.dk, en dansk nyhetssajt med polsk inriktning. Remissrundan sker i enlighet med den så kallade Esbokonventionen om gränsöverskridande miljökonsekvenser.

Kärnkraftverket skulle då ligga mellan 20 och 25 mil från Blekinge, skånska Simrishamn samt Ölands och Gotlands respektive sydspetsar.

Bygget av kärnkraftverket inleds 2026

Enligt planen ska bygget inledas i 2026, varpå verket ska stå klart 2033.

Danmarks och Norges statsministrar reser till Polen nästa vecka för att tillsammans med Polens premiärminister inviga gasledningen Baltic Pipe, som ska ge Polen möjlighet att importera mer gas från Norge via Danmark i stället för från Ryssland.

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt