Energi

Planerar för kontrollerade strömavbrott: ”Kan ske nu i höst”

Sydvästlänkens omriktarstation utanför Lyby i Skåne. Länken ska säkra elleveranser till landets södra delar, men har varit kraftigt försenad. Foto: Johan Nilsson/TT
Sydvästlänkens omriktarstation utanför Lyby i Skåne. Länken ska säkra elleveranser till landets södra delar, men har varit kraftigt försenad. Foto: Johan Nilsson/TT
Niclas Damsgaard. Foto: Tomas Arlemo
Niclas Damsgaard. Foto: Tomas Arlemo

Det statliga affärsverket Svenska kraftnät håller på att ta fram planer för planerade strömavbrott. Planerna kan aktiveras vid akut effektbrist – något som för första gången kan ske redan nu i höst, och det är södra Sverige som ligger sämst till. 

Publicerad Uppdaterad

Tillsammans med Sveriges grannländer har Svenska kraftnät börjat att ta fram planer för hur man ska agera i samband med vissa kritiska situationer, som exempelvis akut effektbrist. När efterfrågan överstiger tillgången till el så kommer de regionala elbolagen att förvarnas om att aktivera planer för så kallad styrel. Vid sådana tillfällen kommer elnätsbolagen först att koppla bort icke samhällsviktiga funktioner. Det rapporterar Sydsvenskan, som har tagit del av rapporten ”Kraftbalansen på den svenska elmarknaden” från Svenska kraftnät.

– Vi har aldrig tidigare kopplat bort förbrukning i Sverige till följd av för låg elproduktion. Det kan komma att ske för första gången nu i höst, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, till Sydsvenskan.

Niclas Damsgaard. Foto: Tomas Arlemo
Niclas Damsgaard. Foto: Tomas Arlemo

Värst i Skåne och runt Oslo

Störst risk för kontrollerade strömavbrott är det i Skåne och området omkring Oslo. Att norra Sverige skulle drabbas av samma sak är dock väldigt osannolikt.

Tillfälliga planerade strömavbrott på grund av effektbrist är något som elabonnenter i exempelvis Kalifornien har råkat ut för. För två år sedan beordrade exempelvis myndigheten som ansvarar för delstatens elsystem, California Independent System Operator, en roterande nedstängning.

– I vanliga fall är risken för bortkopplingar försvinnande liten. Det görs 0,99 timmar per år. Men i dagens ansträngda situation kan vi komma att laborera med helt andra siffror. Det är helt och hållet beroende av höstens gasleveranser till Tyskland, säger Niclas Damsgaard till Sydsvenskan.

Tonar ner dramatiken

Han vill samtidigt tona ner dramatiken, och jämför med att det då och då sker elavbrott av andra skäl utan att det får några större konsekvenser.

– Det ligger egentligen ingen större dramatik i att enskilda hushåll kopplas bort från elnätet någon timme till följd av effektbrist. Det sker ju elavbrott varje år på vissa platser i landet till följd av fel i lokalnätet. Det brukar vara ett överkomligt problem, säger Niclas Damsgaard till Sydsvenskan.