Vattenfall ökar produktionen av kärnkraft – viktigt tillskott vintertid

Forsmarks kärnkraftsverk, från vänster: Forsmark 1 och Forsmark 2. Arkivbild. Foto: Robert Gabrielsson/Vattenfall/TT

Vattenfall ökar sin produktion av kärnkraft. Åtgärden väntas kapa pristopparna i södra Sverige. ”Ja, det kommer det ju att göra i någon mån”, säger energijättens ansvarige för kärnkraften, Torbjörn Wahlborg.

Uppdaterad

Vattenfalls reaktorer i Forsmark, vid den uppländska kusten, har sparkapital. Det går att kräma ur mer energi. För några år sedan höjdes effekten vid Forsmark 2, nu är det ettans tur, och från senare delen av sommaren kan effekten ökas på med 100 MW eller tio procent mer än i dag, i två steg. I dag har Forsmark 1 en elektrisk effekt om 990 MW.

Enligt Torbjörn Wahlborg innebär det här det största tillskottet av planerbar kraft under hela 2020-talet, alltså exklusive vindkraft som inte går att reglera på samma vis.

Läs mer: Japans bjässe ska utvinna el från havsströmmar

Tillskottet blir extra viktigt vintertid, när det blåser dåligt, och då främst i södra Sverige.

Den planerade effekthöjningen har varit föremål för en diskussion och process under 15 år. Planen var en höjning med cirka 135 MW. Redan 2017 sa Svenska kraftnät nej till en höjning, och hänvisade till att en effekthöjning ökar risk för strömavbrott i stora delar av Sverige. Även Förvaltningsrätten sa nej. Forsmarks kraftgrupp tog efter det fram en ny lösning för att höja effekten – men inte med lika mycket.

Så här beskrevs planen av Josef Nylén, presschef på Forsmarks kraftgrupp, i juni 2021 till Ny Teknik:

– Vi har i vår förnyelse av delar av anläggningen, som aggregatstransformatorer och spänningsregulator, bland annat fokuserat på systemets förmåga att hantera större störningar som kortslutningar. Vi har till exempel bytt ut generatorer och transformatorer, och nu pågår ett byte av magnetiseringsutrustning. Det ger oss möjlighet att licensiera anläggningen för en högre effekt.

Då, för ett år sedan, var avsikten att höja effekten med 110 MW. Nu meddelar Vattenfall att man siktar på en ökning om 100 MW.

Även Forsmarks tredje reaktor kan öka kapaciteten

Potentiellt kan även Forsmarks tredje reaktor öka kapaciteten, men det krävs mer investeringar och något sådan beslut är inte taget, men heller inte uteslutet, enligt Torbjörn Wahlborg.

Att Vattenfall inte ökat kapaciteten i Forsmark 1 tidigare, trots de skenande elpriserna, hänger ihop med kapacitetsproblem i elnätet. Men nu har Vattenfall hittat en lösning ihop med Svenska kraftnät, enligt Wahlborg.

Men helt i hamn är det inte. Tillstånden från Svenska kraftnät och Strålsäkerhetsmyndigheten är inte färdiga ännu.

Läs mer: Wallenberg: Det brådskar med mer svensk kärnkraft

Ny Teknik redaktion

Olle Lindström/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt