Hundratusentals kunder stängdes av från elnätet

2020-08-17 16:50  

Elsystemet i Kalifornien, USA, klarar inte av att förse användarna med el under värmeböljan. Drygt 400 000 elkunder kopplades därför tillfälligt ifrån elnätet under helgen.

I fredags meddelade myndigheten som ansvarar för delstatens elsystem, California Independent System Operator, ett nödläge på grund av hettan och den ökade efterfrågan på el.

För att lösa situationen initierades tillfälliga elavbrott hos elkunder.

”Även om ett nödläge är en betydande olägenhet för dem som berörs av roterande elavbrott är det att föredra att hantera ett nödläge med kontrollerade åtgärder snarare än att låta det orsaka omfattande och mer långvarig störning,” skrev myndigheten.

Enligt ABC News var det mer än 410 000 hem och företag som blev av med strömmen i ungefär en timme i taget tills nödläget avbröts 3,5 timmar senare.

Tilltaget kom under en värmebölja som har noterat runt 37 grader Celsius på några håll i delstaten. Luftkonditionering i bostäder och lokaler går för fullt.

Första gången på 20 år

Det var första gången på nära 20 år som myndigheten beordrade en sådan roterande nedstängning, rapporterar flera medier.

Vid 21-tiden på kvällen, lokal tid, lyftes nödläget och elektriciteten kom tillbaka till de flesta. Men på lördagen var det dags igen.

Då kom ett nytt meddelande om nödläge från myndigheten. En elproduktionsanläggning om 470 MW hade oväntat fallit ifrån samtidigt som 1 000 MW vindkraft saknades. Än en gång drog roterande strömavbrott igång, men varade betydligt kortare.

Läs mer: Energilager het lösning för mer vindkraft

Svenska elexperten: Fascinerande

– Det är fascinerande att ett modernt välfärdsland bevisligen har ett elnätshaveri där man inte kan möta en ökad efterfrågan. Roterande bortkoppling är något man brukar tillämpa i utvecklingsländer där man inte har tillgång till ett stabilt elsystem, säger Per Everhill, ansvarig för omvärldsfrågor på nätbolaget Tekniska Verken i Linköping.

Han tycker att Sverige bör dra lärdom av händelsen i Kalifornien med tanke på att även det svenska elsystemet har uppvisat tecken på obalans. Till exempel startades Unipers oljedrivna kraftverk i Karlshamn i somras trots att det är en effektreserv som bara brukar behövas under kalla vinterdagar.

– Jag ser absolut paralleller, även om situationen inte är lika allvarlig som i Kalifornien. Jag hoppas verkligen inte att vi behöver ta till roterande bortkoppling i Sverige, med tanke på hur elberoende vår industri är, säger Per Everhill.

Läs mer: Mycket arbete återstår för att vädersäkra svenska elledningar

Åtgärder i svenska elsystemet krävs

För att undvika att hamna i samma situation i framtiden pekar han på vikten av att åtgärder vidtas i det svenska elsystemet så fort som möjligt.

– Det finns flera lösningar på problemet. Man kan lösa obalanser med batterier, flexibilitet eller bygga fler kablar, säger Per Everhill.

Avsiktliga strömavbrott är inte helt ovanliga i Kalifornien. Förra året stängde elbolaget Pacific Gas & Electric av strömmen för nära 800 000 kunder för att elnätet inte skulle orsaka skogsbrand. Åtgärden vidtogs på grund av hårda vindar.

Linda Nohrstedt

Mer om: Elavbrott El

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt