Energi

Planerar för kontrollerade strömavbrott: ”Kan ske nu i höst”

Sydvästlänkens omriktarstation utanför Lyby i Skåne. Länken ska säkra elleveranser till landets södra delar, men har varit kraftigt försenad. Foto: Johan Nilsson/TT
Niclas Damsgaard. Foto: Tomas Arlemo

Det statliga affärsverket Svenska kraftnät håller på att ta fram planer för planerade strömavbrott. Planerna kan aktiveras vid akut effektbrist – något som för första gången kan ske redan nu i höst, och det är södra Sverige som ligger sämst till. 

Publicerad Uppdaterad

Tillsammans med Sveriges grannländer har Svenska kraftnät börjat att ta fram planer för hur man ska agera i samband med vissa kritiska situationer, som exempelvis akut effektbrist. När efterfrågan överstiger tillgången till el så kommer de regionala elbolagen att förvarnas om att aktivera planer för så kallad styrel. Vid sådana tillfällen kommer elnätsbolagen först att koppla bort icke samhällsviktiga funktioner. Det rapporterar Sydsvenskan, som har tagit del av rapporten ”Kraftbalansen på den svenska elmarknaden” från Svenska kraftnät.

– Vi har aldrig tidigare kopplat bort förbrukning i Sverige till följd av för låg elproduktion. Det kan komma att ske för första gången nu i höst, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, till Sydsvenskan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här