Energi
Ovakos stålverk i Hofors vätgaspionjär: ”Strategiskt viktig insats”

Stålbolaget Ovako bygger Sveriges största anläggning för produktion av vätgas i anslutning till bolagets verksamheter i Hofors i Gästrikland.
Enligt bolaget blir Ovako med den nya anläggningen först i världen med att värma stål med vätgas inför valsning. Satsningen består av flera delar och en tankstation för vätgasdrivna stora fordon planeras i anslutning till anläggningen.
Vätgasprojektet genomförs i samarbete med Volvokoncernen, Hitachi ABB Power Grids, H2 Green steel och Nel Hydrogen, enligt ett pressmeddelande. Satsningen har även fått stöd från Energimyndigheten.
"Vi ser den här satsningen på vätgas hos Ovako som en strategiskt viktig insats för att ställa om till ett mer fossilfritt samhälle. Vår förhoppning är att lösningen på sikt kan spridas inom stålindustrin och till andra industrier som i dag använder fossila bränslen för uppvärmning av stål", säger Klara Helstad, chef för enheten hållbar industri på Energimyndigheten, i en kommentar.
Hopp om industriöverskridande användning av fossilfri vätgas
En elektrolysörpark om 17 MW ska producera fossilfri vätgas och väntas finnas på plats vid Ovakos anläggning i Hofos i slutet av 2022. Elektrolysörerna ska kunna tillverka 3 500 kubikmeter vätgas i timmen.
Investeringen går loss på cirka 180 miljoner kronor och Energimyndigheten bidrar med 71 miljoner kronor. Ovako räknar med att konverteringen leder till 50 procent minskade koldioxidutsläpp från stålproduktionen i Hofors.
Elektrolysörer kräver god tillgång till el. Ovako använder redan fossilfri el till sina befintliga processer, berättar bolaget för Dagens industri, men kommer nu att behöva mer.
– Helst vill vi bara ha förnybar el, men det finns inte i tillräcklig utsträckning, så i dag använder vi även fossilfri el från kärnkraft, säger Marcus Hedlblom, vd på Ovako, till Dagens industri.
Ovakos ambition är att lokal vätgasproduktion ska användas inom alla dess enheter där stål valsas senast 2030, under förutsättning att det finns god tillgång på el.
Det finns också en förhoppning i projektet att det ska leda till en industriöverskridande användning av fossilfri vätgas.
"Tillsammans med Ovako kan vi nu testa fossilfri vätgasproduktion och hur vätgasen på bästa sätt kan användas för att uppnå och kontrollera de höga temperaturer som krävs för att producera högkvalitativt stål. Dessa lärdomar kommer vi ta med oss in i vår storskaliga vätgasproduktion med start i Boden 2024", säger Maria Persson Gulda, teknisk chef på H2 Green Steel, i pressmeddelandet.
”Ingen har lyckats elektrifiera den värmningen tidigare”
Ny Teknik har tidigare rapporterat om det fullskaletest som Ovako genomförde i Hofors i början av 2020 där vätgas och syrgas användes i stället för gasol och syrgas för att värma stål inför valsning i en av gropugnarna. En laddning med sex stålämnen placerades i ugnen och värmdes till 1 200 grader i ungefär fem timmar.
– Det är ingen i industrin som har lyckats elektrifiera den värmningen tidigare. Nu har vi gjort det indirekt i och med vätgasen, så det är ett jättestort steg för stålindustrin, sa Göran Nyström, teknikchef på Ovako, till Ny Teknik då.
Syftet med försöket var främst att undersöka om det fanns någon risk för väteförsprödning i stålet om vätemolekyler slinker in i materialet och skadar dess hållfasthet. Men inga försämrade egenskaper upptäcktes i stålet.
Ovako hade då förhoppningar om att kunna bli en resurs i energisystemet genom att snabbt kunna växla mellan gasol och vätgas i brännarna. Om det finns gott om el från vindkraft kan brännarna drivas med vätgas från elektrolysörer, är det ont om el kan de gå på gasol.