Energi

Nytt besked: Uniper ska inte bygga ny kärnkraft i Barsebäck

Barsebäcks kärnkraftverk, vars sista reaktor stängdes av 2005. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
Barsebäcks kärnkraftverk, vars sista reaktor stängdes av 2005. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Det kommer inte att byggas någon ny kärnkraft i Sverige av den tyska energijätten Uniper, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Publicerad

– Varken i Sverige eller någon annanstans har Uniper några planer på att bygga ny kärnkraft, det är fakta, säger talespersonen Georg Oppermann till radion.

Uniper är delägare i Sveriges alla tre aktiva kärnkraftverk, Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Man är även ägare i Barsebäck som håller på att monteras ned.

Nyligen uttryckte Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft, ett dotterbolag till Uniper, att hon hoppades på en ny energipark i Barsebäcksområdet där kärnkraft skulle kunna ingå under första halvan av 2030-talet.

Men det tyska moderbolaget säger bestämt nej även till att bygga atomkraft via sina dotterbolag.

Staten tar över krisdrabbade Uniper

Georg Oppermann har tagit del av rapporteringen i Sverige och menar att Åsa Carlsons uttalanden bygger på ett missförstånd. Dessutom kommer krisdrabbade Uniper att tas över av den tyska staten från årsskiftet.

Den nuvarande tyska regeringen har beslutat att stänga all kvarvarande kärnkraft i landet från och med april nästa år.

– Om den tyska regeringen vill annorlunda så får den säga det när den tar över, men jag känner inte till att det skulle bli några förändringar, säger Oppermann.