Energi

Nya riskmiljoner till svenska nanosolceller

Nanoteknikföretaget Sol Voltaics i Lund tar in 15 nya riskmiljoner till utvecklingen av högeffektiva solceller.

Publicerad

Lundaföretaget Sol Voltaics utvecklar en ny typ av solceller med nanotrådar som skräddarsys så att de absorberar ett bredare spektrum av solljuset. Företagets mål är att därmed kunna tillverka solceller med betydligt högre effektivitet är dagens teknik.

Nu tar företaget in 15 miljoner kronor i nytt riskkapital och byter samtidigt produktionsteknik för att förenkla en framtida massproduktion. Det skriver Elektroniktidningen, som hänvisar till nyhetsbrevet Rapidus.

Tidigare har Sol Voltaics med stor noggrannhet styrt hur de tunna trådarna växer fram atomlager för atomlager på kiselskivor. Den nya produktionsmetoden kallas aerotaxi och innebär att friflygande nanotrådar först skapas i gasmiljö och sedan placeras på ett substrat.

De nya pengarna kommer från tre av företagets fyra tidigare investerare: svenska Provider Venture Partners samt norska Teknoinvest och Nano Future Invest.

Sol Voltaics knoppades år 2008 av från Lundabolaget Qunano som bildades 2005 för att kommersialisera patent utvecklade vid Nanometerkonsortiet i Lund. En annan avknoppning heter Glo och utvecklar vita lysdioder baserade på nanotrådar.