ENERGI

Nya finska kärnreaktorn är klar – kommersiell elproduktion är igång

Reaktorbyggnaden och turbinhallen syns bakom ett arbetsfordon.
Olkiluoto 3 på finska västkusten. Bilden togs i mars 2023.

Finlands nya kärnreaktor Olkiluoto 3 är nu i kommersiell drift – efter en försening på 14 år.

Publicerad

Reaktorn har genomgått provdrift sedan i mars förra året. Men tidigt söndagen den 16 mars, kl 02 lokal tid, togs anläggningen i kommersiell drift, meddelar kärnkraftsägaren TVO i ett pressmeddelande. Det var en dag tidigare än vad som hade planerats.

Det betyder att Olkiluoto 3 har klarat de sista testerna och nu går regelmässig elproduktion.

Stora blåa cylinderformade konstruktioner syns i turbinhallen.
Turbinsträngen i Olkiluoto 3 består av en högtrycksturbin och två lågtrycksturbiner. Hela turbinaxeln mäter 67 meter.

– Det här är en historisk dag, fördelarna som vi lovade att Olkiluoto 3 skulle medföra för det finska samhället förverkligas. Jag är stolt över all kärnkraftspersonal som har varit involverade i projektet, säger Marjo Mustonen, elproduktionschef på TVO, i pressmeddelandet.

Yle rapporterar att det sista testet avslutades på torsdagen den 13 april. Då sänktes snabbt effekten från maximala 1 600 MW till 500 MW för att sedan höjas tillbaka igen. Syftet var att se om elproduktionen hastigt kunde trappas ned ifall underhållsarbete behöver utföras på reaktorn.

14 procent av elkonsumtionen

Olkiluoto 3 började byggas år 2005 och skulle från början tas i kommersiell drift 2009. Nu blev det i stället med 14 års försening. Bygget har kantats av problem, konflikter och ökade kostnader.

Reaktorn är störst i Europa med sina 1 600 MW elektrisk effekt. Varje år väntas Olkiluoto 3 producera 12,5 TWh el, vilket motsvarar 14 procent av den finska elkonsumtionen.

När Ny Teknik besökte Olkiluoto i mars 2023 var intresset stort från de internationella journalisterna. Kärnkraft fortsätter att väcka debatt och synen på energislaget delar Europa.

Samma helg som Olkiluoto 3 tas i kommersiell drift stängde Tyskland sina tre kvarvarande kärnreaktorer. Det är Isar 2-komplexet i Bayern, samt anläggningar i Norra Emsland och sydvästra Neckarwestheim 2.