ENERGI

Tung kritik mot SMR-förslaget: ”Nämns inte något om riskerna”

Illustrationer av två SMR-koncept, en grävmaskin i Kanada samt den svenska statsministern och miljöministern.
Koncept för SMR, små och modulära kärnreaktorer, utvecklas på flera håll i världen. Nu vill den svenska regeringen göra det möjligt att bygga SMR utanför de befintliga kärnkraftsplatserna i Sverige.

Regeringen föreslår lagändringar för att göra det möjligt att bygga fler kärnreaktorer på nya platser än i dag. Men flera tunga remissinstanser är kritiska till att regeringen inte tar upp risker och beredskap för kärntekniska olyckor.

Publicerad Uppdaterad

I dag får max tio kärnreaktorer vara i drift samtidigt i Sverige och det får bara finnas reaktorer på de befintliga kärnkraftsplatserna: Oskarshamn, Forsmark och Ringhals. Det vill den nya regeringen ändra på och presenterade därför i december ett förslag om lagjusteringar.

I promemorian från regeringen nämns särskilt utvecklingen mot mindre reaktorer, så kallade SMR, som kan göra det aktuellt att bygga fler reaktorer på nya platser. Dels för att det behövs fler små reaktorer för att ersätta en större, dels för att placera dem närmare användarna, skriver regeringen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här