Energi

Ny reningsteknik ska stoppa läkemedelsrester

Foto: TT

Renat avloppsvatten är inte alltid så rent. Rester av läkemedel, flamskyddsmedel och vissa metaller rinner rakt i genom och ut i miljön. Nu satsas miljoner på att få fram nya reningstekniker.

Publicerad

10 miljoner kronor under 2014. Så mycket får Havs- och Vattenmyndigheten dela ut till projekt som kan vässa reningen i avloppsverk. Dagens reningsverk är inte byggda för att klara av läkemedel eller andra föroreningar som flamskyddsmedel. Läkemedel är dessutom designade för att vara svåra att bryta ner. Det är ett måste för att de ska klara den tuffa miljön i magtarmkanalen. Resultatet blir att medicinrester efter toalettbesöket förs vidare till reningsverken där de rinner rakt igenom och hamnar i miljön.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om vildfångade abborrar utanför svenska reningsverk som har upp till 23 läkemedel i sina kroppar. Rester av psykofarmaka hade också fått dem att bli glupskare och mindre social. Bakom rönen stod forskare vid Umeå universitet.

- Även låga koncentrationer kan påverka vattenmiljön, konstaterar Margareta Lundin Unger, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på Havs- och Vattenmyndigheten.

Att vissa typer av antibiotika också passerar ökar dessutom risken för nya resistenta bakterier.

- Flera andra miljöfarliga ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare i hygienartiklar samt vissa metaller kan också spridas till våra vattenmiljöer via kommunala reningsverk.

Vilka projekt som får pengarna avgörs efter den 30 maj. Utlysningen har precis startat. Pengarna ingår i regeringens satsning på en mer avancerad rening av avloppsvatten.