Energi

Notan för röjning i Fukushima 350 miljarder

Förödelsen vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi var enorm efter tsunamin 11 mars 2011. Foto: Tepco
Förödelsen vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi var enorm efter tsunamin 11 mars 2011. Foto: Tepco

Fem års uppröjning i det havererade japanska kärnkraftverket Fukushima Daiichi har kostat 350 miljarder kronor av allmänna medel visar en japanska sammanställning.

Publicerad

Olyckan i Fukushima Daiichi inträffade i samband med jordbävningen och den efterföljande tsunamin den 11 mars 2011. När budgetåret 2015 gick till sin ände i mars 2016 hade uppröjningsarbete som bekostas med offentliga medel kostat det japanska samhället 350 miljarder kronor, visar en sammanställning av Jijipress, som publicerades på söndagen.

195 miljarder av denna summa har gått till att täcka kostnader för dekontaminering av områden med förhöjd radioaktivitet, som kostnader för tillfällig förvaring av kontaminerad jord. Kostnaden har täckts av den statliga fonden för kompensation av kärnkraftsolyckor.

Kostnaderna ska på sikt täckas av en försäljning av energibolaget Tepco, som äger Fukushimaanläggningen. Men för ett förväntat försäljningspris på dryga 200 miljarder kronor måste aktien stiga mot 90 kronor, tre gånger mer än de 30 kronor som aktien är värd idag.

Tepco och sex andra energibolag har höjt eltaxorna kraftigt efter naturkatastrofen i mars 2011. Bara Tepcos kunder har enligt Jijis beräkningar betalat drygt 18 miljarder kronor för att ta hand om och rena det radioaktiva vattnet kring kärnkraftverket, samt för att driva det call-center som svarar på frågor om ersättning för dem som drabbats av kärnkrafthaveriet.