Energi

Northvolt bygger om pappersbruk till katodfabrik

Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Tove Eriksson/TT
Pappersbruket Kvarnsveden i Borlänge. Foto: Northvolt
Pappersbruk blir batterifabrik. Arkivbild. Foto: Stora Enso/Handout

Stora Ensos pappersbruk Kvarnsveden i Borlänge ska köpas av Northvolt. Avsikten är att bygga om anläggningen till en katod- och battericellsfabrik.

Publicerad

Nyheten om att Northvolt och Stora Enso har tecknat en avsiktsförklaring om försäljningen meddelades under fredagen.

Pappersbruket grundades år 1900 och har producerat pappersmassa och papper i drygt 120 år. Men 2021 stängdes verksamheten och 400 personer blev av med jobben.

– De som blev varslade av Stora Enso är superintressanta för oss att titta närmare på och så klart försöka locka över, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till Ny Teknik.

Planen är att den nya katod- och battericellsfabriken ska dra igång 2024. Den kommer att behöva upp till 1 000 anställda.

Tillverkar katoder för att skippa mellanled

Fullt utbyggd ska anläggningen ha kapacitet att tillverka katodmaterial om mer än 100 GWh. Även battericeller ska produceras i Kvarnsveden, men omfattningen har inte specificerats.

– När vi expanderar fabriker som bara består av celltillverkning kommer de att behöva förses med aktivt material någonstans ifrån. Vi har varit på utkik efter någonstans att tillverka aktivt material, det har varit det primära syftet, men när vi ändå etablerar oss här ser vi möjlighet att också etablera cellproduktion, säger Jesper Wigardt.

Katodmaterialet som tillverkas i Borlänge kan sedan användas vid montering av battericeller vid flera av Northvolts anläggningar.

Pappersbruket Kvarnsveden i Borlänge. Foto: Northvolt

Northvolt satsar på litiumjonbatterier av NMC-typ, vilket betyder att katoderna består av aktivt material i form av nickel, mangan, kobolt och litium.

Redan tidigt var Northvolts strategi att tillverka sitt eget aktiva material till katoderna för att skippa mellanled i så stor utsträckning som möjligt. Peter Carlsson lyfte fram det som en unik strategi som hade fått ”japanerna att haja till”.

Men för anoden är strategin en annan. Den är billigare och anses inte lika viktig att producera under eget tak.

Beställningar om 50 miljarder dollar

Både i Borlänge och Skellefteå är tanken att katodmaterial och cellproduktion ska ske parallellt.

– Men för vår expansion behöver vi ytterligare katodmaterialtillverkning, säger Jesper Wigardt.

Ni har alltså planer på ytterligare cellfabriker?

– Ja så är det. Vår ambition är 20-25 marknadsandelar 2030 och för det kommer ytterligare fabriker att krävas, säger Jesper Wigardt.

Anläggningen i Borlänge är första gången som Northvolt återanvänder en hel produktionsanläggning.

– Med sin tillgång till energi, industrivatten och brett tillverkningskunnande i regionen är Kvarnsveden en optimal sajt för en gigafabrik, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, i ett pressmeddelande.

Enligt Jesper Wigardt ska det redan finnas tillräckligt med elproduktion och kapacitet i elnäten i området för den nya fabriken.

Northvolt har nyligen fått igång sin battericellsfabrik i Skellefteå och planerar att bygga en fabrik ihop med Volvo Cars i Göteborg till 2025. I dag har bolaget beställningar om totalt drygt 50 miljarder dollar från flera kunder, till exempel BMW, Scania, Volkswagen, Volvo Cars och Polestar.