Energi

Milstolpen: Första battericellen tillverkad av Northvolt

Northvolt har nått ett nytt vägmärke: Nu har bolagets första litiumjonbatteri tillverkats i företagets fabrik.

Publicerad

Det har varit en lång marsch för den svenska batteritillverkaren Northvolt. Men sent på tisdagen den 28 december lämnade den första litiumjonbattericellen produktionslinan i fabriken Nortvolt Ett i Skellefteå.

Northvolts första litiumjonbatteri är av prismatisk cellformat. Det innebär också att Northvolts vd Peter Carlssons höll sitt löfte om att produktionen av battericeller skulle påbörjas "innan nyår".

"Viktig milstolpe"

"I dag har Northvolt nått en viktig milstolpe, som hela teamet har jobbat hårt med att uppnå. Den första tillverkade cellen är självklart bara början – vi siktar på expandera Northvolt Ett kapacitet i stor skala för att underlätta Europas övergång till grön energi", säger Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Den första produktionslinan på Northvolts batterifabrik i Skellefteå är i stort sett klar. Driftsättning och uppskalning av fabriken kommer att fortsätta fram till 2022, då de första kommersiella kundleveranserna kommer att ske.

Turbulent höst

Fabriksbygget Northvolt Ett har stött på patrull under hösten. Fackföreningen Byggnads gick ut i början av november och larmade om att byggarbetarna hade låga timlöner, långa dagar och arbetade sex dagar i veckan.

I slutet av november gjorde polisen och andra myndigheter en inspektion på Northvolts fabrik. De fann att 14 av 49 byggarbetare på plats saknade arbetstillstånd i Sverige. Vid det tillfället avvisades tolv personer och tre togs i förvar.

Företaget kritiserades också för arbetsmiljön på plats, till exempel i fråga om att tillhandahålla toaletter. De satte då upp bajamajor, som sedan kritiserades av Arbetsmiljöverket för att vara "överfulla" och utgöra en risk för smitta.

Northvolt – från start till första tillverkade cell

2016: Bolagets grundas av Peter Carlsson och Paulo Cerruti, som träffades när de byggde upp värdekedjan för elbilen Tesla Model S.

2016: Northvolt beviljas ett lån på 19 miljoner kronor för en förstudie av en batterifabrik. Bakom lånet står Energimyndigheten. Samma år får bolaget också 10 miljoner kronor i bidrag från Vinnova.

2017: En huggsexa mellan flera svenska kommuner inleds när Northvolt letar efter plats åt första fabriken Northvolt Ett och FoU-centret Northvolt Labs. Till sist faller valet på Skelleftå för fabriken, samt Västerås för forskningscentret.

2018: Northvolt presenterar sin första prototyp av en batterimodul i början av året.

2018: Byggnationen av Northvolt Labs inleds. Markarbetet för batterifabriken Northvolt Ett påbörjas i Skellefteå i juni.

2018: Tillverkning av batterisystem påbörjas i i Gdańsk, Polen.

2019: Den första battericellen produceras i Northvolt Labs i mars.

2019: Northvolt får in 1 miljard dollar, motsvarande 10 miljarder kronor, i en finanseringsrunda i juni. Bland investerarna finns Volkswagen, BMW, AMF, Folksam och Goldman Sachs.

2019: I september kommer nyheten att Northvolt och Volkswagen ska bygga en fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier i Tyskland. Produktionen, inledningsvis på 16 GWh per år, ska vara igång 2023.

2019: Northvolt Ett börjar byggas i oktober.

2020: 14 miljarder kronor tas i ett jättelån i juli. Bland långivarna finns en rad banker och pensionsfonder, exempelvis Danske Bank, SEB och Swedbank.

2020: Northvolt är i behov av mer pengar, och tar in drygt 5,4 miljarder i en riktad nyemission i september.

2021: I mars får Northvolt en jätteorder värd 120 miljarder kronor. Beställare av batterierna är Volkswagen.

2021: I juni kommer nyheten att Northvolt och Volvo ska bygga en gemensam battericellsfabrik, med en kapacitet på upp till 50 GWh. Produktionsstart är planerad till 2026.

2021: Northvolt producerar sin första battericell av återvunnea metaller i november.

2021: Fabriksbygget Northvolt Ett stöter på patrull. I början av november larmar fackföreningen Byggnads om byggarbetarna hade låga timlöner, långa dagar och arbetade sex dagar i veckan. Vid en polisinspektion saknar 14 av 49 byggarbetare på plats arbetstillstånd i Sverige.

2021: Den 28 december tillverkas den första litiumjonbattericellen i Northvolt Ett. Driftsättning och uppskalning av fabriken ska fortsätta under 2022.