Energi

Miljonregn över Epishines organiska solceller

Svenska Epishine har hyllats för sin innovativa solcellsteknik. En färsk mångmiljon-investering gör att bolaget nu kan gå från labb till produktion på riktigt.

Publicerad

Det unga Linköpingsbolaget Epishine kan sitta på en viktig nyckel till att ta fram billigare alternativ till dagens kiselbaserade solceller.

Istället för att använda kisel trycker Epishine sina organiska solceller på plastfilm.

Resultatet är solceller som är tunna, böjliga - och återanvändningsbara.

Epishines solceller är frukten av över 25 års forskning, men det var först 2016 som bolaget grundades för att kommersialisera tekniken.

Sedan starten har Epishine lyckats kvala in på 33-listans två år i rad – 2017 och 2018. Bolaget gick också till final i Di Digitals startup tour i Linköping i höstas.

Nu tar bolaget in 11 miljoner kronor i riskkapital. Miljoninvesteringen ska bland annat användas till att få igång tillverkningen av Epishines patenterade teknik.

– Tack vare denna investering kan vi accelerera vår utveckling och börja gå från labb till produktion på riktigt. Vi är väldigt glada att vi har fått så engagerade investerare som vill jobba mot samma mål som oss och delar vår vision, säger Emma Woxlin, medgrundare och marknadschef.

Bakom investeringen står bland annat Almi Invests Greentechfond och Potential Invest.

– Utvecklingen av organiska solpaneler har tagit flera viktiga kliv framåt det senaste året, med betydligt ökad effekt som resultat, framförallt för användning inomhus. Epishine har världsledande kunskap på området och en teknik gör det möjligt att producera rullar av solpaneler extremt energi- och kostnadseffektivt, kommenterar Markus Hökfelt på Almi Invest Greentech.

När Epishine vann 33-listans deltävling i Linköping i februari 2017 var det fortfarande inte bestämt hur bolagets organiska solceller skulle kommersialiseras.

Lagom till att Ephine kvalade in på 33-listan 2018 hade företagsledningen fattat ett beslut.

– Vi har bestämt oss för att börja med små moduler optimerade för strömförsörjning av internet of things-prylar, sa vd Mattias Josephson till Ny Teknik i våras.

Samtidigt som Epishine växlar upp verksamheten för att sätta sin teknik i produktion flyttar bolaget till nya lokaler i Ebbepark i Linköping.