Energi

Mer vindkraft med smarta turbinblad

Högre effektivitet och mindre skador på vindkraftverk. Det är ett av målen för Jonathan White och hans kollegor vid Purdue university och Sandia National laboratories. Här håller han upp en tvärsektion av den typ av turbinblad som används vid forskningen. Foto: Andrew Hancock, Purdue university

Framtidens vindkraftverk kan ha rotorblad som ändrar form efter vindstyrkan. Amerikanska forskare har tagit fram nya tekniker för att konstruera tåliga och effektiva vindkraftverk.

Publicerad

Med sensorer inbyggda i turbinbladen och egenutvecklad programvara arbetar forskare vid Purdue university och Sandia National Laboratories för att få fram vindkraftverk som snabbt anpassar sig till olika vindhastigheter. Resultatet ska bli högre effektivitet, minskad risk för utmattningsbrott och längre livstid än de 20 år man räknar med idag.

- Målet är ett aktivt kontrollsystem där data från sensorerna ser till att alla delar i vindkraftverket samverkar till maximal effektivitet, säger Jonathan White vid Purdue University i ett uttalande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här