Energi

Lagercrantz: ”Rimlig” förväntan att Northvolt är börsnoterat om två

Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT
Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Den svenska batteritillverkaren har visserligen inget finansiellt behov av en börsnotering. Men en rimlig förväntan är ändå att Northvolt har tagit klivet om två år, säger ordföranden Carl-Erik Lagercrantz.

Publicerad

Northvolt grundades så sent som 2016 men har redan blivit en av de stora spelarna inom batteribranschen med tunga fordonskunder som Volkswagen och BMW.

Bolaget har hittills dragit in finansiering om 6,5 miljarder dollar, motsvarande 66 miljarder kronor, och värderas nu till runt 12 miljarder dollar.

Och nu har en börsnotering kommit på tal. Bolaget är ”väl positionerat” för en notering, säger ordföranden och medgrundaren Carl-Erik Lagercrantz till Bloomberg.

En notering under de två närmsta åren är en ”rimlig” förväntan även om bolaget egentligen inte har något behov av det rent finansieringsmässigt, säger Lagercrantz.

– Vi har åtaganden gentemot våra kunder – det har en avgörande betydelse på en tuffare marknad, säger han.

Northvolts fabrik Ett först ut

I maj blev Northvolts fabrik Ett i Skellefteå första i Europa med att inleda kommersiella leveranser till biltillverkare. En andra fabrik planeras tillsammans med Volvo Cars i Göteborg och en tredje i Tyskland. Vid full drift får de tre fabrikerna en årlig kapacitet att tillverka 170 GWh litiumjonbatterier per år.

Tillsammans med Harald Mix har Carl-Erik Lagercrantz även grundat energilagertillverkaren Polarium och ståltillverkaren H2 Green Steel. Polarium kan noteras redan nästa år om förutsättningarna är de rätta och H2 Green Steel om ”några år”, enligt Lagercrantz.