Energi
Kunderna ska hjälpa till utveckla elnätet
Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution. Foto: Anna Orring
Framtidens elnät kommer att vara smartare, mer automatiserat och flexibelt för att klara mer förnybar energi och fler mindre elproducenter. Men kunderna måste hjälpa till att utveckla nätet, säger Vattenfall.
Om elkunderna vet mer om hur de konsumerar el kan de också bättre påverka sin elförbrukning, menar Peter Söderström, ansvarig för utvecklingsprojekt inom smarta elnät hos Vattenfall distribution.
-Kunderna vill ha mer och bättre information om sin förbrukning. För att kunna bli mer energieffektiv måste du veta mer om hur du konsumerar, säger han.
Ett exempel är projektet Smart Grid Gotland, där Vattenfall och flera andra parter som ABB, Gotlands Energi och Svenska kraftnät utvecklar elnätet för vindkraft och energilager. I sommar byts elmätarna ut hos 3 000 kunder. Mätarna ska förutom detaljerad information om förbrukningen hjälpa till att förbättra nätet genom att ge signal om underhållsbehov.
Ett annat exempel är att Vattenfall sedan ett par veckor tillbaka ger alla sina elnätskunder timinformation om sin förbrukning, oavsett vad man har för elavtal. Informationen får kunderna på sin kundsida, där man loggar in.
Där går det att timme för timme följa hur mycket el hushållet använder. Ofta är det stora skillnader mellan olika tider på dygnet, vilket i sin tur ställer höga krav på elnätet de tiderna. En jämnare förbrukning vore bättre för elnätsbolagen.
-Ska vi jämna ut den här kurvan är det kunderna som måste förändra sitt beteende, säger Peter Söderström.
I dag, måndag, invigs den stora elnätskonferensen CIRED på Kistamässan, där världens stora elnätsdistributörer samlas för att diskutera framtiden. Mässan arrangeras för 22:a året, men det är första gången den kommer till Sverige. Till Kista väntas under veckan 1 200 deltagare.
Vattenfall står värd för mässan. Smarta elnät är ett begrepp som återkommer under hela veckan. Det man menar med det är elnät som klarar av en större mängd energikällor i elnätet, som produceras i ojämn takt, och ett elnät som i högre grad kan styras om och anpassas efter varierad tillgång och efterfrågan.
I Sverige ska Vattenfall de kommande tio åren satsa 3 miljarder kronor per år för att förbättra elnätet.
-Den stora utmaningen i Sverige är den höga förväntan från kunderna. Vi måste se hur vi ska bibehålla den höga kvaliteten. Vi hinner inte vänta på att vi ska skicka ut en montör, vi måste ha ett nät som känner av var det blir fel och kan koppla, säger Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution.
I södra Sverige har Vattenfall byggt om stora delar av elnätet, säger hon, och har grävt ned 15 000 kilometer ledningar för att göra nätet säkrare för bland annat stormar.
-Nu är det dags för norra Sverige. Vi ska bygga om 5 000 kilometer ledning, och gör breddning av elgator utmed 2 000 kilometer, säger Annika Viklund.
Hon tror att timinformationen till kunderna har möjlighet att på sikt förändra hur de förbrukar el. I Dagens Nyheter i helgen sa energiminister Anna-Karin Hatt att hon var besviken på att inte fler än ett par tusen kunder i Sverige nappat på att teckna timavtal, sedan det blev möjligt i höstas.
-Jag hoppas att energiministern har en annan syn om ett år, säger Annika Viklund.