Energi

Kontroversiell rapport: Kärnkraft ger billig el

Det kostar mindre än hälften så mycket att producera el från nya kärnkraftverk än från vindkraftverk, konstaterar konsultfirman Price Waterhouse Coopers i en utredning beställd av de svenska basindustriernas energiorganisation SKGS.
Diagrammet i PwC-rapporten visar att Kärnkraft 2 ger billigaste elen. Då är kärnkraftanläggningen lånefinansierad till 70 procent med 5 procents ränta. I Kärnkraft 1 är lånefinansieringen 50 procent till 6 procent ränta och med högre avkastningskrav på det egna kapitalet. Men för samtliga tre energislagen är marginalkostnaden att producera ytterligare en kilowattimme el låg i förhållande till vad den är för kol- och gaskraftverk.

Den elberoende svenska basindustrin har beställt en utredning om hur man får fram billigaste elen. Svaret var inte helt oväntat – med kärnkraft!

Publicerad

Rapporten har varit konfidentiell sedan i våras men har nu offentliggjorts genom organisationen SKGS, som är ett samarbetsorgan i energifrågor för de svenska basindustribranscherna skogen, kemin, gruvorna och stålet.

Ladda ned utredningen här.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här