ENERGI

Kärnkraftsreaktor bortkopplad – risk för högre elpriser i veckan

Kraftledningar mot blå himmel
Elpriserna drar i väg uppåt på måndag, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Arkivbild

Elpriset lyfter kraftigt på måndag enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Utvecklingen följer på det att Oskarshamn 3, Sveriges största kärnkraftsreaktor, kopplats bort från elnätet.

Publicerad

Genomsnittspriset i elområdena SE3 och SE4 i södra Sverige – där storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö ingår – lyfter till 1:18 kronor per kilowattimme. Det kan jämföras med helgens noteringar på 24-42 öre och fredagens snittpris på 86 öre.

Även norr om Dalälven, i elområdena SE1 och SE2, stiger elpriserna tydligt upp till 52 öre per kilowattimme. Det kan jämföras med nivåer kring 20 öre i helgen och 34 öre i fredags.

Sveriges största reaktor

Prisökningarna var väntade. De kommer sedan kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 kopplats bort från elnätet efter problem med turbinanläggningen.

Oskarshamn 3 är med en produktionskapacitet på 1 450 megawatt Sveriges största reaktor och världens största så kallade kokarvattenreaktor.

Själva reaktorn är fortfarande i drift och har inte påverkats av problemet, enligt ägarbolaget Uniper.

Reaktorn beräknas enligt preliminära bedömningar kunna kopplas på elnätet igen i veckan.

Bortkopplingen har gjorts i ett läge med relativt dämpad efterfrågan på el. Uppvärmnings- och kylbehov är begränsade, vattenmagasinen ser normala ut och tillgången på gas på kontinenten är god – till betydligt lägre priser än topparna i fjol och tidigare i år.

Prognosen gäller

Detta gör att bedömare ser begränsade konsekvenser, även om avbräcket tillfälligt kan trycka upp elpriset. Åtminstone så länge Oskarshamn inte levererar el samtidigt som den nordiska elmarknaden präglas av att två finländska reaktorer också har kopplats bort – en för planerad revision och en annan efter tekniska problem.

I fredags uppgavs en prognos om ett leveransuppehåll i fyra dygn för Oskarshamn 3.

– Arbetet fortskrider. Vi håller oss till den prognos vi har lämnat, säger Désirée Liljevall, presschef på ägarbolaget Uniper till TT på söndagen.