ENERGI

Spåren efter Pourmokhtaris  kärnkraftsuttalande bortsopade

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på pressträffen med Strålsäkerhetsmyndighetens vikarierande generaldirektör Michael Knochenhauer om framtida kärnkraft.om framtida kärnkraft. Arkivbild.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på pressträffen med Strålsäkerhetsmyndighetens vikarierande generaldirektör Michael Knochenhauer om framtida kärnkraft.om framtida kärnkraft. Arkivbild.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kallade till pressträff och slog fast att regeringens linje är att minst tio nya kärnreaktorer krävs till 2040-talet. Nu har uttalandet dragits tillbaka och spåren efter utspelet är bortsopade på regeringens hemsida, rapporterar Aftonbladet.

Publicerad Uppdaterad

På en pressträff i början av augusti presenterade klimat- och miljöministern regeringens planer för satsningar på ny kärnkraft. Den stora nyheten blev att regeringen ser att ny kärnkraft motsvarande minst tio konventionella reaktorer behöver tas i drift under 2030- och 40-talen.

Det är en förutsättning för att klara Sveriges förväntade, fördubblade elbehov, uppgav ministern.

Ett pressmeddelande skickades ut, men det har nu tagits bort och ersatts av ett nytt där målet om tio reaktorer inte finns med.

– Analysen som hon gjorde vilar inte på något, säger en källa på regeringskansliet till Aftonbladet.

I en skriftlig kommentar uppger dock Daniel Westlén, statssekreterare hos Romina Pourmokhtari, att uttalandet om tio reaktorer är "förankrad regeringspolitik sedan länge".

Tidöavtalet anger att Sverige kommer att behöva minst 300 TWh år 2045.

"Hälften av detta kommer att behöva vara planerbar elproduktion. Det är ren matematik att det innebär ökad elproduktion motsvarande tio konventionella kärnkraftsreaktorer", säger han.

Varför pressmeddelandet byttes ut kommenteras inte.

Just nu pågår arbetet med regeringens energiproposition. Bland annat kommer det då att klargöras vad som gäller för energiproduktionen, med olika energislag. Arbetet med propositionen leds av energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).