Energi
Jukkasjärvi lockar kärnkraftsforskare
Tjugo kärnkraftsforskare från olika universitet i Europa och Sydkorea samlas nästa vecka på ishotellet i Jukkasjärvi till en forskarskola om fjärde generationens kärnkraftsreaktorer.
- Det är första gången som vi i Sverige arrangerar en sådan forskarskola om kärnkraft, säger Jan Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH och rektor för vinterskolan Matgen-IV.2 - Materials for Generation IV reactors.
Sex ”elever” kommer från Sverige – två från Chalmers, två från KTH och två teknologie doktorer från Vattenfall. Två är sydkoreaner och resten från olika europeiska universitet.
- Vi ska titta närmare på vad som krävs av stålet i den fjärde generationens kärnreaktorer där korrosiva, flytande metaller som natrium och bly används för kylning.
- Flytande natrium är välkänt sedan tidigare, medan bly kommit som ett alternativ på senare tid. Men det är ännu mer aggressivt mot stålet än natrium, säger Jan Wallenius till Ny Teknik.
Intresset för den fjärde generationens kärnreaktorer är stadigt växande. Den nya reaktortekniken är mycket mer uraneffektiv än dagens teknik.
- Världens kända urantillgångar kommer att räcka i tio tusentals år i stället för de hundra år som de räcker till med nuvarande teknik, säger Jan Wallenius.
I dag har tre av de svenska universiteten doktorandprogram inom kärnkraftsteknik. KTH har c:a 25 doktorander, Chalmers 20 och Uppsala 10.
- Det är inte många om man ser till att Sverige har tio kärnreaktorer, men det är mycket mer än vad vi haft de senaste åren. Under 17 år fram till 2004 producerades till exempel ingen doktorsavhandling om reaktorfysik, säger Jan Wallenius.
Harrisburgolyckan stoppade kärnkraftsforskningen
Det var den amerikanska kärnkraftsolyckan i Harrisburg på Three Mile Island i Pennsylvania 1979 som satte stopp för forskningen.
I Sverige infördes kärntekniklagen som förbjöd staten att finansiera forskning om kärnkraft.
Den lagen ändrades 2006 och nu startas nya forskningsprogram och doktoranderna strömmar till.
Kommer det att byggas några nya kärnreaktorer i Sverige?
- Absolut. Det blir åtminstone ersättare till de som har tjänat ut på 20-talet; en i Ringhals och en i Oskarshamn. Det är min fasta övertygelse, säger Jan Wallenius.
Kommer vi att få fler än tio reaktorer i Sverige?
- Det är jag övertygad om, säger Jan Wallenius.