Energi

Jättepark med solceller och energilager nu i drift

Jätteparken i Kina. Foto: Sungrow
Jätteparken i Kina. Foto: Sungrow

Den enorma solcellsparken om 2,2 GW i den kinesiska ökenprovinsen Qinghai är näst störst i världen. Den backas upp av ett energilager om 203 MWh och ansluts till en elförbindelse där Hitachi ABB Power Grids får en viktig roll.

Publicerad

Det är statligt ägda Huanghe Hydropower Development som har byggt solcellsparken i nordvästra Kina. Energilagret om 202,86 MWh och 202,86 MW har levererats av Sungrow, som även har stått för växelriktarna i solcellsparken.

I ett pressmeddelande kallar Sungrow bygget för Kinas största sol- plus energilagerprojekt. Men projektet är mer än så. Med 2 200 MW räknas den som världens näst största solcellspark, slagen med en hårsmån av Bhadla-anläggningen om 2 245 MW i Indien som togs i drift i våras.

Hitachi ABB levererar utrustning

Den kinesiska jätteparken ansluts till en ny ledning för högspänd likström om 800 kilovolt som byggs av State Grid Corporation of China, SGCC, för att förbinda den nordvästra regionen med de mer tätbefolkade östra provinserna.

Elförbindelsen, som dras mellan Qinghai och Henan, kostar nära 30 miljarder kronor och sträcker sig över 1 587 kilometer. Den ska ha en överföringskapacitet om 8 miljoner kW, rapporterar Global Transmissions Report.

ABB Power Grids, som efter försäljningen till Hitachi heter Hitachi ABB Power Grids, har vunnit flera ordrar för att leverera omriktartransformatorer och högspänningsutrustning till elförbindelsen.