Energi

Iter kostar mer och ger mindre

Kostnaderna för fusionsforskningsreaktorn Iter har svällt genom åren. Under tiden har de vetenskapliga ambitionerna bantats. Prislappen är nu uppe i över 130 miljarder kronor och den fortsätter att öka, samtidigt som medlemsländerna drar i nödbromsen för pengaflödet till Iter-projektet.

Publicerad

Återstår att försöka dra ner på kostnaderna, utan att det går ut mer över de vetenskapliga ambitionerna. Under den senaste månaden har de projektets anställda gått igenom möjliga besparingsåtgärder, och kommit fram till en lista med 22 punkter där det går att spara pengar på både kort och lång sikt.

På listan finns bland andra enklare sätt att testa de supraledande magneterna, billigare sätt att kontrollera energiförlusterna och en ny utvärdering av vilka övervakningssystem som behövs. Målet är att minska kostnaderna utan att det går ut över de vetenskapliga målen.

- Samtidigt måste vi dra en gräns där vi måste bestämma oss för konstruktionen, säger Osamu Motojima, som leder projektet.

Risken är att Iter kommer att kosta väldigt mycket pengar utan att man får ut det man vill av experimenten. Eller att projektet helt enkelt inte fullföljs. Syftet med Iter är att det ska vara sista utprovningen av den teknik som behövs för att bygga ett kommersiellt fusionskraftverk.