Energi

Innovativa vågkraftverket överträffar förväntningarna

AWS Energy testar en ny typ av vågkraftverk. Foto: AWS Energy
AWS Energy testar en ny typ av vågkraftverk. Foto: AWS Energy

En ”uppochnervänd burk” som skördar vågenergi. Utanför Orkneyöarna har skotska AWS Energy testat en ny typ av vågkraftverk. Efter ett hålvår i drift har tekniken överträffat förväntningarna rejält.

Publicerad

Vågkraft är ett område där man hittar på många innovativa lösningar. Ny Teknik har skrivit om flera:

• Sea Wave Energy menar att deras teknik ska kunna ge mycket energi till låg kostnad.

Svenskutvecklade Corpwer Ocean testar sin teknik i full skala i Portugal med start i höst.

• I Sverige har Novige teknik som har testats vid Roslagskusten.

I Skottland har företaget AWS Energy genomfört ett halvårsprojekt med sin teknik ”Waveswing”. Prototypenheten, som är en cylindrisk metallboj förankrad mot botten, har testats vid Europeisk Maringe Energy Centre (EMEC). I utvärderingen har prognosen för effekt överträffats med 20 procent.

Tekniken fungerar enligt Arkimedes princip där vattentrycket mot verket är det som skapar energi. När vågor passerar trycks toppen ned och därefter pressar luft inne i enheten upp den teleskopiska toppen igen. En hydraulisk motor konverterar den linjära rörelsen till en rotation, som kopplas ihop med en elgenerator.

Hela vågkraftverket kan höjas eller sänkas på sin ankarlina för att underlätta underhåll, dessutom kan lufttrycket inne i cylindern anpassas för att få ut maximal energi efter rådande förhållanden.

Men hur mycket energi har man då fått ut? AWS uppger att ”under en period av måttliga vågor” låg genomsnittseffekten på 10 kW i installationen utanför EMEC. Som bäst var effekten uppe på 80 kW.

Därtill har man demonstrerat att installationen av en Waveswing, från att enheten står på kajen till dess att den är i full drift, går på under tolv timmar. Kraftverket har även uppvisat att den tål att köra även om det är nivå 10 (storm) på Beauforts skala med vågor på tolv meter och vindar på 24–28 m/s.

Dimensionerna på prototypen är sju meter i höjd när den är i toppläget, diametern är fyra meter och hela enheten väger 50 ton. Om det här är storleken även på de färdiga verken vars effekt ska vara på 500 kW återstår att se.

AWS säger att de ser att en kommersiell anläggning kommer att ha flertalet Waveswing-verk sammankopplade.

I ständig rörelse har havet stor potential som en energireservoar – organisationen Irena (International Renewable Energy Agency) har i en rapport satt potentialen till mellan 45 000 och 130 000 TWh om året.