Ikeas nya drag – överväger Northvolt-satsning

2019-05-15 13:39  
Ikea överväger att investera i Northvolt. Foto: TT

Möbelkedjan Ikeas ägare befinner sig i slutskedet av förhandlingar om att skjuta till pengar till batteritillverkaren Northvolts satsningar, enligt en talesperson för möbelvaruhuskoncernen.

Northvolt försöker för närvarande dra in 1,5 miljarder euro, med obligationer och aktier, och har dessutom bett Europeiska investeringsbanken EIB om ett lån på 350 miljoner euro.

– Detta projekt är väldigt, väldigt intressant och helt i linje med de hållbara investeringar som vi gör i framtiden, säger Daniela Rogosic, talesperson för Ingka Group som driver Ikeavaruhus runt om i världen, till Reuters.

– De är fortfarande i slutfasen på dialogen, tillägger hon om samtalen om kapitaltillskott.

Från Ingka Groups sida är det dotterbolaget Stichting IMAS Foundation, som förvaltar finansiella tillgångar, som deltar i samtalen.

Läs mer: Ikea börjar sälja solceller i Sverige

Northvolt, grundat av den före detta Tesla-medarbetaren Peter Carlsson, planerar att satsa totalt tre miljarder euro för att bygga Europas största fabrik för tillverkning av battericeller i Sverige.

Så sent som i måndags meddelade den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania, som ägs av tyska Volkswagen (VW), att bolaget överväger att skjuta till kapital till Northvolt.

Detta sedan Scania tecknat ett leveransavtal med Northvolt, enligt Scaniachefen Henrik Henriksson.

Mer om: Ikea Northvolt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt