Ikea börjar sälja solceller i Sverige

2019-05-08 08:05  

Ikea ska börja sälja solceller i sina svenska varuhus efter sommaren, rapporterar flera medier. Det är fortfarande oklart vad de kommer att kosta och vilka som blir Ikeas svenska samarbetspartner skriver Dagens Nyheter.

– Vi kommer att välja den partner som ger oss bäst förutsättningar att möta kunden på den svenska marknaden, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef till tidningen.

Möbeljätten planerar att sälja sina produkter till både företag och privatpersoner.

Vilka leverantörer som Ikea kommer att välja är inte klart. Det pågår förhandlingar med tänkbara partners, skriver företaget i ett pressmeddelande. I en intervju i Ny Teknik i november 2018 sa Alejandro Castro Pérez, chef för affärsområdet solceller på Ikea, att företaget intar ett ”agnostiskt” synsätt när det kommer till teknik, och arbetar med flera olika leverantörer.

– Huvuddelen av ingenjörskonsten kommer från våra leverantörer. Vi vill inte bli en tillverkare. Andra gör det bättre än oss, säger han och tillägger att det åtminstone gäller för överskådlig framtid.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Guide för dig som vill skaffa solceller

Ikea som redan säljer solpaneler i en del av sina utländska butiker säger att de har som mål att sälja solceller på samtliga marknader år 2025 enligt Dagens Nyheter.

I dag finns solelsprodukter i Storbritannien, Schweiz , Nederländerna, Belgien, Polen och Tyskland. I Storbritannien och Schweiz säljer företaget sedan i fjol även hembatterier.

Det statliga stödet för installation av olika typer av solcellssystem har gjort att intresset för solceller har ökat i Sverige. I april sköt regeringen till 300 miljoner kronor i sin vårändringsbudget till stödet eftersom ansökningarna är så många.

TT / Ny Teknik

Mer om: Ikea Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt