Energi

Hoppet: Lignin ska rena radioaktiva vattnet i Fukushima

Forskare hoppas att modifierat ligning ska kunna rena radioaktivt vatten från Fukushima. Foto: TT
Azby Brown, Robin Scheibler och Joe Moross på Safe Cast i Tokyo, Japan. Foto: Christina Sjögren
Läraren Shuji Akagi, 47, med geigermätare från Safecast på instrumentbrädan i sin bil. Mätaren visar 0,514 mikrosieverts i Fukushima City. Allmänheten bör inte exponeras för mer än 0,23 mikrosieverts strålning i timmen, vilket motsvarar 1 millisievert per år. Foto: Christina Sjögren
Geigermätarna ska hänga ungefär en meter över marken på bilen. Foto: Christina Sjögren
Geigermätaren från Safecast samlar in värden som sedan laddas upp på Safecasts hemsida. Foto: Christina Sjögren
Pojken är på väg hem från skolan. I bakgrunden syns trädgårdar vars översta strålningsskadade jordlager är samlat under blå pressening i ett bostadsområde i Fukushima City. Foto: Christina Sjögren
Shuji Akagi. Foto: Christina Sjögren

Forskare i Japan och USA studerar nu om modifierat lignin kan användas för att rena radioaktivt nedsmutsat vatten i Fukushima.

Publicerad

Lignin är en aromatisk kolförening som fungerar som bindemedel i växters cellväggar.

Ett lag av forskare från olika universitet i USA och japan är nu inne på att lignin som blir över vid pappersmassatillverkning kan binda radioaktivt cesium i vatten.

Därmed ökar hoppet i Japan om att de stora mängderna av kontaminerat vatten efter katastrofen 2011 som ansamlats vid det havererade kärnkraftverket Dai-ichi i Fukushima på sikt ska kunna renas.

Forskarna har jäst slask-lignin med hjälp av bakterier, och därigenom lyckats få fram en unik molekyl som man kallar PDC. Ämnet kan användas i kombination med andra molekyler, via polymerisation, för att göra bioplast eller plaster baserade på biologiska material.

Av en slump upptäckte japanen Yuichiro Otsuka, forskare vid skogsforskningsinstitutet i Tsukuba i Japan, dock att PDC-molekylen binder cesium, som är en alkalisk metall, i vatten.

- När tester av PDC gjordes i blandningar med andra metalliska salter såsom sodiumklorid, som är vanligt bordssalt och det vanligaste saltet i havsvatten, så bands cesium selektivt till PDC, vilket möjliggjorde att cesiumet kunde avskiljas ur lösningen, förklarar han på det amerikanska universitetet Virginia Techs hemsida.

Han säger också att "detta kan vara en upptäckt som får stor betydelse för reningen efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima".

Forskarna undersöker nu hur tillverkningen av PDC kan skalas upp och hur ämnet ska kunna användas praktiskt vid rening av radioaktivt vatten.


Följ Ny Teknik på Facebook!