Energi

”Hög risk för strålning” när Tjernobyls sarkofag monteras ned

Tjernobyls första sarkofag, från 1986. Foto: Pressfoto/SCANPIX Sverige
Tjernobyls första sarkofag, från 1986. Foto: Pressfoto/SCANPIX Sverige
Illustration: Jonas Askergen
Illustration: Jonas Askergen
Flygbild över kärnkraftverket i Tjernobyl från april 1986. Foto: AP
Flygbild över kärnkraftverket i Tjernobyl från april 1986. Foto: AP

Den gamla sarkofagen måste rivas och förstärkas på samma gång. Annars kan strukturen kollapsa.

Publicerad

Den hastigt byggda sarkofagen runt reaktor 4, som rymmer uppskattningsvis 200 ton radioaktivt bränsle, har länge varit fallfärdig. Den har förstärkts under åren, men spås inte hålla längre än till 2023.

En ny sarkofag döpt till NSC, New Safe Confinement, rullades på plats 2016, 30 år efter olyckan utanför Pripjat i dåvarande Sovjetunionen, numera Ukraina. NSC är världens största flyttbara och landbaserade konstruktion. Den jättelika hangarformade stålbyggnaden är 257 meter bred, 162 meter lång och 108 meter hög.

Den byggdes på säkert avstånd från reaktor 4 och rullades sedan på en räls för att kapsla in den havererade reaktorn, sarkofagen och turbinhallarna intill. Med en vikt på 36 000 ton tog det två veckor att rulla den på plats.

Kontraktet är klart för riva sarkofagen

NSC är under taket utrustad med traverser och lyftkranar för att möjliggöra demonteringen av den gamla sarkofagen. Nu har ukrainska bolaget Ukrbudmontazh, specialister på hantering av kärnavfall, vunnit ett lukrativt kontrakt för att påbörja det arbetet.

Kontraktet är enligt World Nuclear News värt 78 miljoner dollar. Men det lär inte bli okomplicerat. Ukrbudmontazh måste både demontera och förstärka den gamla sarkofagen på samma gång.

”När ett element avlägsnas ökar risken för kollaps”, skriver SSE Chernobyl NPP, det ukrainska statliga bolag som numera ansvarar för kärnkraftverket.

Därtill måste Ukrbudmontazhs personal se till att ta hand om det radioaktiva avfallet under ”hög risk för strålning”, skriver SSE Chernobyl NPP.

Arbetet ska vara färdigt senast 2023.