ENERGI

Hög elimport när kylan kopplar grepp om Sverige

Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW och ägs av Uniper. Verket består av tre block, men block ett används inte sedan 2015. Arkivbild.
Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW och ägs av Uniper. Verket består av tre block, men block ett används inte sedan 2015. Arkivbild.

Sverige importerade ovanligt mycket el på tisdagsmorgonen. Kylan gjorde också att det oljeeldade Karlshamnsverkets beredskap skruvades upp ytterligare en aning. Och kärnkraftsreaktorn Forsmark 1 drar upp effekten.

Publicerad Uppdaterad

Vintern har tagit ett fast grepp om Sverige med tvåsiffriga minusgrader långt söderut. Då räcker inte elen, inte den svenskproducerade i alla fall. Importen, från i huvudsak Norge, Polen och Tyskland, uppgick på morgonen till över 2 200 MW (megawatt) enligt Svenska kraftnät. Det motsvarar ungefär två svenska kärnkraftsreaktorer.

Senare under dagen föll dock importen tydligt.

Från tidig tisdag morgon kördes också reservkraftverken i Karlshamn, eldade på olja, på minimidrift för att snabbt kunna sättas in om det skulle uppstå brist i elsystemet någonstans. Den extra beredskapen drogs ner vid 10-tiden och står nu på två timmars beredskap.

Under några veckor går en av reaktorerna (tvåan) vid kärnkraftverket Forsmark på halv fart till följd av generatorproblem. Under tiden höjs effekten på Forsmark 1 till 1 070 MW, från vanligtvis 1 013 MW. Svenska kraftnät har gett sitt tillstånd till det, enligt ett meddelande från elbörsen Nord Pool.

Ny köldknäpp

Elen kostade på morgontimmarna runt 3 kronor per kWh i södra halvan av landet och runt 1,50 kronor i Norrland, enligt elbörsen Nord Pool. Snittpriset över tisdagsdygnet ligger på cirka hälften i södra Sverige och omkring en krona i norr.

På onsdagen sjunker priset tillbaka något. Dygnspriset landar på 1,09 kronor/kWh i elområde 3 och 4 (Svealand och Götaland) och 82 öre i norra halvan.

Sedan lär priset åter stiga när kylan gör ett nytt angrepp fredag och lördag. Svenska kraftnät räknar med att en förbrukningstopp nås på fredag, samtidigt som vindkraften väntas gå ner på sparlåga.

För hushåll tillkommer även elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kWh utöver börspriset.