Här kostar ett vindkraftverk 90 miljoner kronor

2010-05-19 15:23  

Vattenfall har satsat 9 miljarder kronor på att bygga världens största havsbaserade vindkraftspark - Thanet Offshore Wind Farm utanför Kents kust. Här har varje vindkraftverk kostat 90 miljoner kronor.

Kvart över fem i söndags eftermiddags levererades för första gången el från Thanet-parket till det nationella elnätet i land. Det var verk C08 som stod för premiären, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Hittills har 73 av de 100 vindkraftverken kommit på plats och man jobbar för fullt med de kvarvarande verken. Till sommaren ska hela vindkraftparken vara klar.

Det blir då världens hittills största havsbaserade vindkraftspark med en samlad effekt på 300 MW och en beräknad årsproduktion av 1 TWh el. Det täcker elbehovet för 240 000 brittiska hushåll.

Vattenfall räknar med att slutnotan för Thanet Offshor Wind Farm landar på 9 miljarder kronor, vilket utslaget per verk blir 90 miljoner kronor.

Det är flera gånger mer än vad motsvarande landsbaserade verk kostar. Men havsbaserade vindkraftverk kan å andra sidan producera väsentligt mer el eftersom det blåser mer till havs.

Vattenfalls vindkraftschef Anders Dahl räknar med 40 procent högre elproduktion till havs än till lands.

Hjälpte Vestas tillbaka på offshore
Vattenfall köpte Thanet-projektet i november 2008. Det var då i praktiken färdigt att börja byggas.

Vattenfall tog det då överraskande beslutet att satsa på danska Vestas 3 MW V90-turbiner – samma turbiner som hade haft allvarliga växellådsproblem och orsakat totaltstopp på Vattenfalls brittiska vindkraftkraftpark Kentish Flats utanför London våren 2007.

Ny Teknik skrev flera artiklar om den skandalen, där både Vestas och SKF var skyldiga till problemet. Vestas skriver självt i ett pressmeddelande att man helt stängdes ute från offshoremarknaden.

Men Vestas och SKF gjorde en ”total makeover” av V90 Offshore-turbinerna och gjorde en nylansering i maj 2008.

Med Vattenfalls beställning av 100 nya V90 Offshore kunde Vestas skicka ut ett ljublande pressmeddelande med budskapet ”Offshore comeback”.

Lars Anders Karlberg

Mer om: V90 Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt